2024. május 2. - Zsigmond

Elfogadhatatlan kijelentések a Parlamentben

Az MSZP elhatárolódik a jobbikos Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, hogy adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben - közölte a párt kedden az MTI-vel.
2012. november 27. kedd 12:47 - HírExtra
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Steiner Pál országgyűlési képviselő ezt annak kapcsán közölte, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben a palesztin-izraeli konfliktus kapcsán a magyar kormány és az Országgyűlés zsidó származású tagjainak felméréséről beszélt.

A szocialista politikusok közleményükben kezdeményezték, hogy az Országgyűlés elnöke hívja össze a házbizottságot, továbbá adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben, és nyilatkozzon, hogyan kívánja elejét venni a parlamenti szélsőséges megnyilvánulásoknak.

Ezen felül a Fidesz-KDNP-t arra szólították fel, hogy azonnal tűzzék napirendre az MSZP gyűlöletbeszédet szankcionáló, korábban elutasított javaslatát és az általuk kezdeményezett, de szintén leszavazott etikai bizottság létrehozását.

Úgy fogalmaztak, hétfőn "megbocsáthatatlan szavak hangzottak el" a parlamentben. A szélsőjobboldali párt egyik képviselője olyan nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, amely minden demokratának elfogadhatatlan; "az MSZP elhatárolódik a legsötétebb Horthy- és nyilas korszakot idéző kijelentésektől" - hangsúlyozták.

Az ellenzéki párt képviselői közölték: mindig is elítélték azt a jobboldali politikát, "amely cinkos hallgatásával nemcsak eltűri, de bátorítja is az antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat". Hozzátették: az MSZP Orbán Viktort és a Fidesz politikáját teszi felelőssé, "hogy idáig juthatott a magyar politikai közbeszéd".

Kedd reggel a kormány közleményben a leghatározottabban elítélte a jobbikos politikus kijelentését, és közölte, a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. "A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól" - tették hozzá.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. A külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

A Jobbik képviselője viszonválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

Gyöngyösi Márton kedden azt közölte, "félreérthetően" fogalmazott, és elnézést kért. A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását