2024. május 3. - Tímea, Irma

Kiviszik a pénzt a bankok

Húsz százalékkal csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a globális pénzügyi válság négy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett felmérésében, amely szerint a bolgár és a magyar bankrendszer külföldi tulajdonosi finanszírozása esett vissza a legnagyobb mértékben a régió bankszektorai közül.
2012. december 5. szerda 16:23 - HírExtra
A nemzetközi hitelminősítő a felzárkózó európai térség hét országának - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Horvátország - 43 legnagyobb külföldi tulajdonú bankját vonta be a vizsgálatba. A bankok összesített mérlegfőösszege 2011 végén 454 milliárd euró volt, a hét ország teljes banki vagyonállományának 58 százaléka.

A Fitch szerint a vizsgálat részletesen feldolgozott eredményei azt jelzik, hogy 2008 vége és 2012 első felének vége között a felmérésbe bevont térségi bankok csoportszintű bruttó finanszírozása 20 százalékkal, 78 milliárd euróról 62 milliárd euróra csökkent.

A Fitch Ratings londoni szakelemzőinek értékelése szerint ez mérsékelt csökkenés, ugyanakkor az átlagon belül voltak komolyabb visszaesések is.

A felmérés 29 bank esetében mért 10 százaléknál nagyobb mértékű tulajdonosi támogatáscsökkenést. Az ebbe a csoportba tartozó térségi bankok 60 százaléka 25 százaléknál nagyobb, negyedük 50 százalékot meghaladó bruttó tulajdonosi támogatáscsökkenésről számolt be.

A hitelminősítő a felmérés adatait összegző szerdai elemzésében hangsúlyozta, hogy a megvont külső finanszírozás jó részét sikerült a helyi betétállományok növelésével ellentételezni.

A Fitch ugyanakkor kimutatta azt is, hogy Magyarország volt az egyetlen a térség vizsgált országai közül, ahol 2008 vége és az idei év első felének vége között - euróban számolva - zsugorodott a banki ügyfelek betétállománya. A cég hozzáteszi, hogy a forintértéken számolt betétállomány is csökkent.

A Fitch Ratings adatai szerint ugyanakkor a magyar bankszektor kinnlevőség-portfoliója is kisebb lett, forintértéken 15 százalékkal, euróértéken mérve 22 százalékkal.

Magyarországon a vizsgált időszakban 38 százalékkal esett vissza a külső finanszírozás; ez az érintett bankok teljes kötelezettségállományának 12 százalékát tette ki.

Ennél csak Bulgáriában csökkent nagyobb mértékben, 47 százalékkal a tulajdonosi finanszírozás; a visszaesés a bolgár bankok kötelezettségállományának 13 százalékával volt egyenlő.
Magyarországon a Fitch Ratings londoni elemzőinek vélemények szerint a csoportszintű bankfinanszírozás csökkenése egyaránt jelzi a tulajdonos bankok aggályait a magyar bankrendszer és általánosságban a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban, valamint azt, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek előtörlesztése révén kisebbek a helyi érdekeltségek külső finanszírozási igényei.

A hitelminősítő véleménye szerint a tulajdonosi finanszírozás csökkenésében részük volt a magyar kormány által a bankrendszerrel szemben foganatosított "unortodox" intézkedéseknek is.

Szűkebb időtávra vetített, de hasonló tartalmú elemzést állítottak össze a térségi bankrendszerek finanszírozási folyamatairól nemrégiben az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági kutatóműhely és tanácsadócég, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai is.

A ház elemzői szerint a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy a nyugat-európai tulajdonos bankok fokozatos ütemben ugyan, de folytatják közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának szűkítését, és a folyamat a magyar bankrendszert "aránytalan mértékben" sújtja.

A Capital Economics szakértői befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben közölték: becslésük szerint a júliussal zárult tizenkét hónapban a lengyel bankrendszer külső tulajdonosi finanszírozása 7 milliárd euróval, a magyar bankrendszeré 8 milliárd euróval szűkült. A cseh és a román bankrendszer esetében jóval szerényebb, egyaránt 0,5 milliárd euró volt a nyugati anyabankok által végrehajtott finanszírozás-szűkítés a vizsgált egy évben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint jóllehet a magyar bankszektorban végbement negatív tulajdonosi mérlegalkalmazkodás - vagyis hitelforrás-csökkentő finanszírozás-szűkítés (deleveraging) - nominális készpénzértékben számolva nem sokkal volt nagyobb, mint Lengyelországban, a magyar bankok teljes kötelezettségállományhoz mérve azonban sokkal magasabb a megvont külső finanszírozás aránya.

Mindemellett úgy tűnik, hogy a magyar bankok a térség más bankrendszereinél nehezebben tudják hazai forrásból pótolni a megvont külső finanszírozást - áll a Capital Economics londoni elemzőinek helyzetértékelésében.

A ház szerint az összképet tekintve "jó hír", hogy a tulajdonos bankok által folytatott negatív mérlegalkalmazkodás mindeddig fokozatos volt, a nagy kockázat azonban továbbra is az, hogy ha az euróövezeti adósságválság eszkalálódik, a folyamat kaotikusabbá válhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását