2024. május 2. - Zsigmond

Lakásban a jövő

Tavaly 90 ezer használt lakás cserélt gazdát a magyar ingatlanpiacon, ugyanannyi, mint 2011-ben. Az árengedmény meghaladta a 13 százalékot - közölte az Otthon Centrum franchise hálózat, az MTI-hez eljuttatott elemzésében.
2013. január 23. szerda 16:02 - HírExtra
Az elemzés külön vizsgálja a használt tégla- és panellakásokat. A téglalakások körében Budapesten a legnagyobb érdeklődés a 9, 11 és 13 millió forintos áron kínáltak iránt volt. Az ország keleti felében a legnagyobb kereslet a 6, illetve 9 milliós áron kínált, míg az ország nyugati felében a legtöbb érdeklődő a 7 és 9 millió forint közötti áron kínált használt téglalakásokra volt.

A paneles lakásoknál Budapesten a legkeresettebbeket 8 és 10 millió forint közöttiek voltak, Kelet-Magyarországon a 6 és 7 millió közötti, Nyugat-Magyarországon pedig a 7 és 8 millió közöttiek voltak a legnépszerűbbek. A panellakások esetében - hasonlóan a téglalakásokhoz - az 50 és 60 négyzetméteresek a legkeresettebbek.

A teljes árengedmény évről-évre nőtt, bár egyre csökkenő mértékben, tavaly már meghaladta a 13 százalékot. Az eladók által adott teljes árengedmény két komponensből tevődik össze: a szűkebb értelemben vett áralkuból, amelyet a szerződéskötéskor ér el a lakás vevője, illetve - a vevő megérkezése előtt - az eladó által adott kínálati árcsökkentésekből. A 13,2 százalékos átlagos árengedményből 5,2 százalék a kínálati ár csökkentése és 8 százalék a szerződéskötéskor elért áralku.

Az átlagos értékesítési idő a múlt évben a használt téglalakásoknál 112-ről 118 napra nőtt az előző évihez képest. A paneles lakásoknál viszont 80-ról 77 napra csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását