2024. május 2. - Zsigmond

Paks: mégis legyen népszavazás

Az LMP pénteken újabb nyílt levéllel fordul Áder János köztársasági elnökhöz, amelyben kérik, írjon ki népszavazást arról, hogy a nukleáris energiát harminc éven belül vezessék ki a magyar energiarendszerből.
2014. február 28. péntek 13:18 - HírExtra
Ezt a párt két társelnöke, Schiffer András és Szél Bernadett jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Előbbi azt mondta, az államfő korábban azzal indokolta a paksi bővítésről szóló törvény aláírását, hogy egy nemzetközi egyezmény megerősítéséről nem lehet népszavazást tartani. A frakcióvezető szavai szerint az LMP korábban sem azt javasolta, hogy az államfő az „Orbán-Putyin-paktumról” írjon ki referendumot, ők a nukleáris energia kivezetéséről szeretnének népszavazással döntetni.
Schiffer András arra is felszólította a köztársasági elnököt, hogy éljen törvénykezdeményezési jogával és terjesszen be egy javaslatot a népszavazási kampányok kiegyensúlyozottságáról.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi feltételek között a népszavazási kampányok nem biztosítják, hogy az állampolgárok egy nyílt, mérlegelő vitában tudják ütköztetni a különböző álláspontokat.
Szél Bernadett fontosnak nevezte, hogy a népszavazási kezdeményezésükhöz kapcsolódó társadalmi, politikai és szakmai vitákat csak jövőre tartsák meg, amikor az új kormány már berendezkedett. Elképzeléseik szerint ezután lehetne megtartani a népszavazást.

A társelnök azt is kijelentette: habár az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója, Dominique Ristori január 14.-i levelében arról írt, hogy a magyar-orosz nukleáris megállapodás tervezetében semmi olyat nem találtak, ami akadályozná az Európai Atomenergia-közösség (Euratom) szerződés alkalmazását, az LMP szerint ez nem jelenti azt, hogy Magyarországnak nem lesz dolga az Európai Unióval a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy a sajtóinformációk szerint a versenyjogi és a belső piaci főigazgatóságok már el is kezdtek vizsgálódni az ügyben.

Az LMP-nek a Demokratikus Koalíció programjáról nincsen álláspontja – felelte Schiffer András arra a kérdésre, hogy a DK programjában szerepel a melegházasság gondolata. Hozzátette, hogy pártjuk mindig felszólal a KDNP által áterőltetett „nagyon kirekesztő” családfogalom ellen, emellett viszont úgy látják, hogy a házasság egy évezredes történeti, társadalmi fejlődés eredménye, amelyen akkor lehet változtatni, ha a kérdésben megvan a széles társadalmi konszenzus. Az LMP egyébként minden olyan kezdeményezést támogatott, amelyek az "LMBT-emberek" jogegyenlőségét célozza - mondta.

Egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy a Fidesz és az MSZP „szánalmas játékot” játszik az őszödi beszéd kapcsán, ami helyett inkább az ország problémáiról kellene beszélni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását