2024. március 19. - József, Bánk

USA az ISIS-ról

Az Iszlám Állam jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a vallásszabadságra - hangsúlyozza kedden közzétett jelentésében az amerikai külügyminisztérium.
2017. augusztus 16. szerda 10:00 - HírExtra
 A dokumentum - amely a vallásszabadság 2016-os világméretű helyzetével foglalkozik - Magyarországgal kapcsolatban a többi között megállapítja, hogy a magyar alaptörvény garantálja a vallásszabadságot, ugyanakkor megemlíti, hogy az elmúlt évben több támadást, diszkriminációt és gyűlöletbeszédet regisztráltak muszlimok és zsidók ellen.

A jelentés előszavában Rex Tillerson külügyminiszter leszögezte: a világban az egyik legnagyobb fenyegetést a vallásszabadságra az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenti. "Az Iszlám Állam egyértelműen felelős az uralma alatti területeken a jazidik, a keresztények és a síita muszlimok elleni népirtásért"- fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzátette: "az Iszlám Állam az ugyanezen csoportok, továbbá egyes esetekben szunnita muszlimok, kurdok és más kisebbségek ellen elkövetett, emberiesség elleni bűntettekért és etnikai tisztogatásért is felelős".

A külügyminisztérium jelentése 199 országban vizsgálja a vallásszabadság helyzetét. Tíz országot nevezett meg "különös aggodalomra okot adó" országként: Mianmart, Kínát, Eritreát, Iránt, Észak-Koreát, Szaúd-Arábiát, Szudánt, Tadzsikisztánt, Türkmenisztánt és Üzbegisztánt. A minisztérium ugyanakkor elutasította a dokumentumot összeállító bizottság javaslatát arra, hogy aggodalomra okot adó országként jelölje meg a többi között Oroszországot, Szíriát, Pakisztánt vagy Vietnamot.

Magyarországgal foglalkozó fejezet bevezetőjében a jelentés megállapítja, hogy a magyar alaptörvény garantálja a vallásszabadságot és tiltja a vallási diszkriminációt, illetve vallási közösségek méltóságát sértő beszédet.

Ugyanakkor a menekültkérdéssel foglalkozva arról ír, hogy a tavaly októberi, a kormányzat kezdeményezésére a menekültek befogadásáról tartott népszavazás előtt a miniszterelnök és kormánytagok ismételten migránsellenes és iszlámellenes retorikával éltek.

"Orbán Viktor miniszterelnök és más tisztségviselők Európa keresztény értékei megvédésének fontosságáról beszéltek a muszlim migránsok áradata ellen, hangsúlyozva, hogy nem lehet őket az európai társadalomba integrálni" - állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök szerint "minden egyes migráns biztonsági és terrorkockázatot jelent".

Megemlíti az összeállítás, hogy állami kitüntetést kapott Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapítója, akit a jelentés "nyíltan antiszemita újságírónak" nevez. A későbbiekben pedig a Mazsihiszra hivatkozva említést tesz Novák Előd jobbikos politikus kijelentéséről, aki a "Saul fia" című film kapcsán a "holokausztipart" bírálta.

"Tavaly több támadást, diszkriminációt és gyűlöletbeszédet regisztráltak muszlimok és zsidók ellen, és 542 incidenst jegyeztek fel vallási tulajdon ellen" - állapítja meg a jelentés. Az antiszemita incidensek száma nem növekedett az előző esztendőhöz képest, viszont megnőtt a muszlimok elleni támadások száma.

A Magyar Iszlám Közösség tájékoztatása szerint négy fizikai és három verbális incidens, valamint "körülbelül tizenkét diszkriminációs eset" történt muszlim kendőt viselő nőkkel szemben. A külügyi jelentésben meg nem nevezett muszlim vezetők szerint az áldozatok gyakran féltek bejelenteni az eseteket a rendőrségnek.

A jelentés említést tesz arról, hogy amerikai tisztségviselők találkoztak magyar tisztségviselőkkel, kormánytagokkal, és kiállva a vallásszabadság mellett arra sürgették a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a 2011-ben hozott vallásügyi törvényt, amely amerikai megítélés szerint hátrányosan megkülönböztet bizonyos vallási kisebbségi csoportokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását