2024. március 19. - József, Bánk

A sofőröknek és a gépkezelőknek hozta a legnagyobb emelést 2018

Nőtt a hirdetők és a jelentkezések száma is az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. Legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak a munkaerőhiánnyal, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak. A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg.
2019. január 16. szerda 14:20 - HírExtra

Tavaly összesen 10 százalékkal több cég adott fel hirdetést a piacvezető Profession.hu oldalán, mint 2017-ben. A jelentkezések száma 5 százalékkal növekedett.

A sofőröknek és a gépkezelőknek jelentős növekedést hozott a 2018-as év, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban. Utóbbiak ráadásul rendkívül sok ajánlat között válogathatnak: a feladott hirdetések száma alapján ezek a pozíciók a 8. helyen állnak, míg jelentkezés alapján a TOP20-ba sem kerülnek be.

Szakmunkásokra és fizikai munkásokra van a legnagyobb szükség

A munkáltatók által feladott hirdetéseknél mennyiségben az első két helyen szerepelt a „Szakmunka” és a „Fizikai segédmunka” kategória. A cégek összességében 23 százalékkal több dolgozót kerestek Szakmunka címkével, míg az ezekre érkezett jelentkezések száma 19 százalékkal növekedett. Fizikai segédmunka esetében a 12 százalékkal több pozícióért 10 százalékkal többen érdeklődtek.

Keresletben a legnagyobb emelkedés a „Vendéglátás” (31%), az „Adminisztráció, Asszisztens, Irodai munka” (29%) és az „Egészségügy, Gyógyszeripar” (25%) kategóriákban volt megfigyelhető, míg az álláskeresők 2018-ban a „Vendéglátás” (27%), a „Mezőgazdaság, Környezet” (20%) és a „Szakmunka” csoportokba sorolt pozíciókra lettek nyitottabbak.

Ezek a legnépszerűbb pozíciók


A meghirdetett munkaköröknél nem sokat változott a listavezetők sorrendje, továbbra is bolti eladót/pénztárost, illetve betanított munkást kereső hirdetésekből volt a legtöbb, a programozókat viszont – egy helyet előrelépve - letaszították a dobogóról a raktárosok. Az álláskeresők az adminisztrátor, területi képviselő és bolti eladó/pénztáros pozíciókra jelentkeznek a legtöbben.

Befagyott a közszféra

A nyári létszámstop, majd az őszi leépítések határozottan látszódnak az állami intézmények hirdetésszámában és a jelentkezésekben is. 45 százalékkal kevesebb hirdetésre 41 százalékkal kevesebb jelentkezés érkezett, mint 2017-ben. Az oldal elemzői szerint 2019 elejétől ez a kategória is visszaáll majd a megszokott számaihoz. A „Közigazgatás” mellett egyedül az „Üzleti támogató központok” és az „IT programozás és fejlesztés” kategóriában volt megfigyelhető kisebb csökkenés a hirdetések számában.

Év végére felgyorsult a vidék

2018 utolsó negyedévében több megyében is látványos növekedés volt megfigyelhető, Baranyában 35, Somogyban 33, Vasban 28, Győrben pedig 23 százalékkal több hirdetést adtak fel a helyi vállalkozások, mint 2017 azonos időszakában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását