2024. április 27. - Zita

Egy este fél milliárdot festményre

A Kieselbach Galéria legsikeresebb tavaszi festményárverésén adtak el legdrágábban magyar avantgárd képet pénteken. Kmetty János, Csendélet fehér kancsóval és gyümölcsökkel című képe 50 millió forintért kelt el - ezzel az alkotó életműrekordját is felállí
2007. május 12. szombat 18:02 - Hírextra
A Vígszínházban rendezték meg pénteken kora este a Kieselbach Galéria évadnyitó árverését. A 258 tétel össz-kikiáltási ára fél milliárd forint volt. A tavaszi árverés anyaga a legjelentősebb magyar képekből állt össze. Az aukció súlypontját a magyar avantgarde kiemelkedő alkotói adták, többek között Kmetty János és Czóbel Béla alkotásai kerültek kalapács alá. Az előbbi Csendélet fehér kancsóval és gyümölcsökkel című 1915 körül készült képe 50 millió forintért kelt el, ezzel életműrekord lett.

Az évadnyitó aukció csaknem 260 tétele közül az egyik legszebb kép Boromissza Tibor 1911-es Nagybánya télen című olajfestménye. Az alkotás kikiáltási ára 15 millió forint volt, és 32 millió forintért kelt el, mely szintén életműrekord - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Kieselbach Galéria szombati közleményében.

10 millió forint fölötti leütési árat összesen 14 festmény ért el, 5 festményért ment a licit 20 millió forint fölé, és 30 millió forint fölötti leütési árat két festmény ért el. Ennyi kiemelkedő eredmény magyar aukción talán még soha nem volt. A tavaszi árverés összforgalma több mint 720 millió forint volt - olvasható a közleményben.

A 19. századból Lotz Károly és Székely Bertalan festményei éppúgy szerepeltek az árverésen, mint Mednyánszky művei. A 20. század klasszikusai közül Ország Lili-, Bálint Endre-, Rippl-Rónai-, Kontuly Béla- és Vaszary-alkotásokra is lehetett licitálni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását