2024. április 28. - Valéria

Szüreti felvonulás a Budai Várban

Szüreti felvonulást rendeznek kora délután a 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál résztvevői a Budai Várban. A mintegy 800 néptáncos és hagyományőrző a séta után a nagyszínpadon mutatja be a produkcióit. A szentendrei Skanzen is csatlakozott a
2007. szeptember 8. szombat 13:15 - Hírextra
A 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál egyik leglátványosabb programját szombaton délután 13 órakor tartják a Budai Várban. A szürethez számos bortermelő országban, így hazánkban is gazdag hagyományok kapcsolódnak, például a színpompás szüreti felvonulás. Idén mintegy 800 magyar és külföldi néptáncos valamint a hazai borvidékek elöljárói, a borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt a felvonuláson, köztük a fesztivál díszvendége, Dél-Afrika hagyományőrzői is - mondta a Független Hírügynökségnek Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatója.

A menet délután a Szentháromság tér - Táncsics Mihály utca - Bécsi Kapu tér - Kapisztrán tér - Országház utca - Szentháromság tér útvonalon halad, majd a Tárnok utca - Dísz tér - Szent György utca - Szent György tér - Koldus Kapu - Hunyadi Udvar - Keleti Terasz útvonalon jut vissza a Fesztiválszínpadhoz. A szüreti felvonuláson résztvevő néptáncosok, hagyományőrzők 40-40 percben, egymást váltva ott mutatják be a szőlőhöz, borhoz kapcsolódó produkciókat, dramatikus szokásokat.

A 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon vasárnapig 15 ország 220 pincészetének 3300 féle borát lehet megkóstolni a Budai Várban. A fesztiválon tavaly csaknem 70 ezer vendég fordult meg.

A fesztiválhoz idén is csatlakozott a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol szombaton és vasárnap délelőtt 9 és délután 6 óra között a Szüreti Sokadalommal várják a családokat. A Skanzenben az idei díszvendég a Balaton-régió, így meg lehet kóstolni a badacsonyi és csopaki borokat, de lesznek csőszjátékok és madárijesztő-készítés is. Emellett a tokaj-hegyaljai borvidék pincészetei is bemutatják a mátrai, egri és gyöngyösi borokat. A Szatmári csemegék nevű programban a Felső-Tiszavidék gyümölcstermesztő kultúrájával ismerkedhetnek meg a vendégek. A többi között megkóstolhatják az üstben készült szilvalekvárt, valamint a kemencében aszalt almát és körtét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását