2024. április 28. - Valéria

Egyiptom beköltözik a PeCsába

Egyiptom-napokat rendeznek a hétvégén a Petőfi Csarnokban; a szombattól hétfőig tartó programsorozaton az ókori Egyiptom rejtélyes világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők - közölte Nádor Katalin szervező kedden az MTI-vel.
2007. szeptember 11. kedd 19:09 - Hírextra

Lesznek előadások az ókori Egyiptom művészetéről, a halottkultuszról, s a hieroglifák írásának és olvasásának művészetéről. Szó esik majd az egyiptomi bölcsesség forrásairól, valamint az ókori orvoslásról is. Az előadók között pedig neves hazai és külföldi egyiptológusok, antropológusok, művészettörténészek is lesznek - mondta a szervező.

Mint rámutatott, erre az alkalomra érkezik Egyiptomból Budapestre Juan Martin Carpio egyiptológus, aki az ókori Egyiptom asztrológiájáról tart előadást. Az oázisok néprajzát Saber el Adly, Magyarországon tanító egyiptomi antropológus mutatja be.

Nádor Katalin ismertetése szerint a programban kiállítások is szerepelnek. A Vörös-tenger titkai című tárlat tengeri kutatások eredményeit mutatja be. Az Egyiptom flórája című kiállítás a mediterrán növényvilágot, míg az Egyiptom kövei a közel-keleti ország ásványait vonultatja fel.
A szervező kiemelte az Egyiptom öröksége című tárlatot, amelyen az azonos elnevezésű képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokat mutatják be.

Mint elmondta, a pályázaton kizárólag nem hivatásos művészek szerepelhettek: olyan kézműves munkákkal, szobrokkal és rajzokkal vehettek részt, amelyek "megidézik"az ókori Egyiptom hangulatvilágát, életérzését. A pályázat nyertesét vasárnap hirdetik ki, ám az összes beérkezett alkotást láthatja a közönség.

A háromnapos rendezvényen lesznek filmvetítések is. Bemutatnak egy rövidfilmet az ókori Egyiptom világszemléletéről, a közönség láthatja az "Egyiptom, az újjászületés földje", valamint a "Ta Meri - a szeretett föld" című alkotást.

Folyamatos foglalkozásokat rendeznek a gyerekeknek, akik egyebek közt megismerhetik a "Szenet" ókori egyiptomi táblajátékot, valamint "ásatással, restaurálással" egybekötött régészeti játékban vehetnek részt.

Nádor Katalin közlése szerint a látogatók megismerhetik az eredeti receptek szerint készült "ókori" illatszereket is, valamint korhű műtárgyak reprodukcióit is megtekinthetik.

A szervező megjegyezte: a rendezvényt, amelynek védnökségét Hesham Mohamed Shafik, az egyiptomi nagykövetség kulturális tanácsosa vállalta, csaknem egy éves előkészítő munka előzte meg. A Petőfi Csarnokon kívül a szervezésbe a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem és az Új Akropolisz Kulturális Egyesület is bekapcsolódott.

A folytatással kapcsolatban Nádor Katalin elmondta, hogy 2008 a reneszánsz éve. Ennek tiszteletére reneszánsz-napokat terveznek jövőre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását