2024. április 29. - Péter

A sztárriporter szerint a kormány beleavatkozik a hírműsorokba

Dan Rather amerikai sztárriporter azzal indokolta a CBS televízió elleni 70 millió dolláros kártérítését, hogy felhívja a figyelmet: a washingtoni kormány és a nagyvállalatok túlságosan beavatkoznak a hírműsorokba.
2007. szeptember 21. péntek 13:47 - Hírextra

"Valakinek valamikor fel kell állnia és kimondania: a demokrácia nem maradhat fenn, még kevésbé virágozhat a kormány és a nagyvállalatok részéről tapasztalható, a hírekbe való ilyen mérvű beavatkozás és megfélemlítés mellett" - jelentette ki péntekre virradóra Rather a CNN hírcsatornán Larry King népszerű élő műsorában.

Rather azután perelte be a CBS-t és alvállalatát, a Viacomot, hogy 2005 márciusában félreállították a műsorvezetésből George Bush elnöknek a vietnami háború idején teljesített otthoni, "vasárnapi" katonai szolgálatának leleplezését követően. Nemcsak az esti híradót vették el tőle, amelyet 24 éven át vezetett, hanem megfosztották attól a lehetőségtől is, hogy nagyobb riportokat készítsen. A CBS rajta kívül még négy embert távolított el a hírműsorokból arra hivatkozva, hogy a Bush-sztori forrásait "nem lehetett hitelesíteni." A sokszorosan kitüntetett, az amerikai újságíró-szakma egyik legnagyobb alakjának tekintett Rather szerint a CBS egyszerűen "bűnbakot" faragott belőle, hogy így érdemelje ki a Fehér Ház bűnbocsánatát. A fegyelmi vizsgálatot pedig egyszerűen csalásnak nevezte. "Feláldozták a független újságírás támogatását a korporációktól származó pénzügyi haszonért. Ezzel aláásták a CBS Newst" - mondta Kingnek.

A CBS szóvivője nem reagált Rather interjúra. A per hírére csupán annyit mondott még csütörtökön, hogy "régi históriáról" van szó, és az újságíró keresete "megalapozatlan". Ugyanakkor Louis D. Boccardi, az AP nyugalmazott főigazgatója, aki Richard Thornburgh volt igazságügy-miniszterrel alkotta a fegyelmi bizottságot, azt állította, hogy jelentésük "független volt és önmagáért beszélt."
Bob Steele újságíró-etikai kutató szerint Rathernek nehéz lesz bizonyítania, hogy a Fehér Ház vagy más politikai körök miként gyakorolnak nyomást a CBS-re. "Naiv dolog lenne azt hinni, hogy korábban nem befolyásolták az újságírást intézmények vagy magánszemélyek. A hírközlő szerveket irányító, a híreket szállító újságírók többsége ma is keményen harcol az újságírás függetlenségének megvédéséért, és az esetek többségében sikerül is nekik."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását