2024. május 2. - Zsigmond

Támadás az áltudomány ellen

"Indítsunk offenzívát az áltudományos agyrémek ellen, árasszuk el a médiát korrekt tudományos anyagokkal" - szólította fel a tihanyi 49. Halbiológus Napokon részvevő kutatókat és szakembereket Bíró Péter, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője
2007. október 3. szerda 17:27 - Hírextra

Bíró Péter a hidrobiológusok legrangosabb, október 3. és 5. között zajló rendezvényén közölte, hogy a "SIL", vagyis a Nemzetközi Limnológiai Szervezet Magyarországnak ítélte a 2013-as kongresszusa szervezési jogát, és magyar alelnököt választott, amely óriási elismerés a szakma hazai képviselőinek.

A rendezvényen szó esett arról is, hogy a hidrobiológusokra egyre jelentősebb feladatok várnak a globális klímaváltozással, az uniós vízkeret-irányelvvel, vagy a környezettel kapcsolatos projektekben. A tudományos ülés hátralévő részében az elmúlt évek Balaton- és Duna kutatási eredményiről számolnak be a szakemberek, megvitatva azokat.

Az MTI kérdéseire válaszolva Bíró Péter elmondta, idén több "elképesztő" áltudományos hírnek is teret adott a magyar sajtó, ezért fontos, hogy a hidrobiológusok kellő eréllyel lépjenek fel a téveszmék ellen. Példaként említette a Balatonban túlszaporodott busáról (nem szaporodik a tóban a busa), vagy a kékalgák által termelt méreganyagról, mint veszélyforrásról szóló fals híreket. Hangsúlyozta, a Balaton flórájában és faunájában 1995 óta ugrásszerű, kedvező változás tapasztalható, ami alapvetően a javuló vízminőségnek köszönhető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását