2024. április 28. - Valéria

A határon túli magyar irodalom napjai

A humor, a szatíra, a groteszk és a paródia témakörét, valamint nemzeti irodalmunk gondjait vitatták, illetve vitatják meg a határon túli magyar irodalom szerdán kezdődött rendezvénysorozatának résztvevői Székesfehérváron.
2007. október 17. szerda 17:20 - Hírextra

A Szent István Művelődési Házban immár hetedszer megrendezett, háromnapos programsorozatra a Kárpát-medencéből érkeztek a magyar nyelvű irodalom művelői: írók, költők, publicisták, kiadók.
A résztvevőket Kovács Péter Barnabás, a székesfehérvári önkormányzat tanácsnoka köszöntötte, majd Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke mondta el gondolatait az egységes magyar irodalomról.

Emlékeztetett arra, hogy 1990-től - amikor "ledőltek az állampolgársági gátak", s lehetővé vált a kortárs irodalom művelőinek fizikai és szellemi közeledése, a határokon túl élők is tagjai lehetnek a Magyar Írószövetségnek.

Gondként említette, hogy napjainkban kissé háttérbe szorul a kortárs irodalom iránti érdeklődés, kevesebb a költségvetési támogatás, kevés még a szponzor, s a tömegtájékoztatás sem foglalkozik eléggé az alkotók és alkotások bemutatásával.

A Magyar Írószövetség elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "közös kincsünk," az anyanyelv "törmelékesedik", s a szaknyelvben és a tudományos nyelvezetben hódít az idegen, főként az angol nyelv.

Vasy Géza, tágabban értelmezve a magyar nyelvű irodalom fogalmát, úgy fogalmazott, hogy egységes magyar irodalom van, amelynek mindenütt, ahol magyar ajkúak élnek, vannak művelői és olvasói.
A határon túli irodalom napjai keretében húsznál több előadás hangzott, illetve hangzik el.

Mint Bobory Zoltán, a rendezvény egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a programsorozattal a határon túli magyar irodalom megismertetése, népszerűsítése, a határon kívül rekedt íróközösségek, műhelyek bemutatása, s a velük való kapcsolat tartása, illetve felvétele a cél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását