2024. április 28. - Valéria

Koncert a MüPában

A Kronos Quartet lép föl egy hét múlva, jövő szerdán Budapesten, a Művészetek Palotájában. A klasszikus vonósnégyes hagyományon túllépő formáció 17 olyan művet szólaltat meg, amelyek mindegyike népzenei és világzenei ihletésű, s amelyek mindegyikét számuk
2007. október 31. szerda 12:51 - Hírextra

A Kronos Quartetet David Harrington alapította 1973-ban, jelenleg John Sherba (hegedű), Hank Dutt (bárcsa), Jeffrey Zeigler (cselló) alkotja. Legalább 40 különleges felvétel igazolja, hogy a kvartett a huszadik és most már a huszonegyedik század zenéjére koncentrál.

Budapesti estjükön egyiptomi, hindi, etióp és sok más sajátos zenei világot képviselő szerzők kompozícióit adják elő. A szerzők, ha a magyar publikum számára kevéssé ismertek is, a világban magasan jegyzett alkotóművészek. A darabok mindegyikét a Kronos számára írták vagy hangszerelték - áll a Művészetek Palotája hírlevelében.

A Kronos, annak ellenére, hogy nem tartja céljának a klasszikusok műsoron tartását, számos díjat nyert, a Grammy kamarazenei kategóriájában 2004-ben ők lettek a legjobbak és Az év muzsikusa címet is megkapták Amerikában.

Indulásukat a vietnami háborúellenes mozgalmak, a társadalmi konvenciókat megtagadó fekete angyalok is inspirálták a Kronos induláskor elhatározott filozófiáját.

Kezdettől koncentráltak Bartók Béla, Dmitrij Sosztakovics, továbbá Sofia Gubaidulina, Arvo Pa:rt, Alfred Schnittke, illetve a dzsessz legendás egyéniségeinek, Ornette Coleman, Charles Mingus, Thelonious Monk életművére.

Együttműködnek a neves indiai énekessel, Pandit Pran Nath-tal, és a meghatározó jelentőségű avantgárd szaxofonistával John Zornnal. CD-re vették a lengyel kortárs komponista, Henryk Mikolaj Górecki három vonósnégyesét.

A híres amerikai szoprán, Dawn Upshaw, a mexikói rocker Café Tacuba, és a Magyarországon is népszerű roma együttes, a Taraf de Hai:douks is szívesen tekinti partnerének a Kronos Quartetet. Az idén a Carnegie Hallban, a Weill Zenei Intézetben négy hasonló szellemű vonósnégyes számára tartottak tréninget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását