2024. április 28. - Valéria

Kiállítás a tervekből

A felújítás újabb ütemének megkezdése előtt a fertődi Esterházy-kastély belső rekonstukciós terveiből nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten.
2008. január 10. csütörtök 20:45 - Hírextra

"Példamutató építészeti magatartásnak ad helyet a tárlat" - fogalmazott megnyitó beszédében Fegyverneky Sándor országos főépítész.

Hozzátette, hogy a belső terveken immár hat éve dolgozó Baliga Kornél a kifinomult művészet mellett a technika legújabb vívmányait is használja a mind tökéletesebb tervek elkészítése érdekében.
Kitért arra, hogy mostoha sors sújtotta a fertődi kastélyt, az 1958-as rekonstrukció csupán megállította a romlást, és több helyütt károsította az épületet, de a megőrzött stukkó- és faldarabok megőrzésével lehetővé vált a tökéletes helyreállítás.

A főépítész reményét fejezte ki, hogy a 2009-es Haydn-emlékévben a tárlaton látható tervek minél nagyobb része megvalósul.

A Budapesti Városvédő Egyesület galériájában 24 tablón számos fekete-fehér archív felvétel mellett láthatók a felújított terek színes tervei, virtuális képei, valamint a tervek alapjául szolgáló törmelékek fotói.

Egyebek mellett a Fejedelmi háló, a Pannós terem, a zeneterem, a Mária Terézia szoba, a hercegnéi lakosztály földszinti hálószobájának egykori falkeretei, csillárrozettái, stukkómennyezetei láthatók a képeken.

Galántai herceg Esterházy Antal a megnyitón elmondta, hogy a családjának 150 éven át otthont adó épületet Európa egyik legszebb rokokó kastélyaként tartják számon, a komplexum felújítását külföldön is nagy érdeklődés övezi.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kiemelt uniós projektté minősített rekonstrukciós program keretében az idén többek között a belső udvar parkosítása, a díszterem, a zeneterem, a kínai lakkszoba, a nyári ebédlő felújítása indul meg, illetve folytatódik, befejeződik a park felőli homlokzat restaurálása, és megkezdik a fogadóépület-komplexum építését.

A 2 milliárd forintos felújítás a nyári Haydn-fesztivál után kezdődik, de a kastély folyamatosan látogatható lesz, sőt üvegfolyosók létesítésével a munkálatokat is megtekintheti a közönség.
Az idén tavasszal kezdődő második nagy ütem már a melléképületeket - a kiskastélyt, a marionett-színházat, az előkerteket és a hátsó parkot - is érinti majd, valamint a jelenleg a tárlaton látható tervek megvalósítását tartalmazza.

A rekonstrukció ütemezésének egyik fontos szempontja a jövőre esedékes Haydn-emlékév, amelynek zavartalan lebonyolítása érdekében osztották két nagy ütemre a munkálatokat - jelezte Varga Kálmán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását