2024. április 28. - Valéria

Rekordévet zárt a kastély

A hasonlóan híres, de a csőd szélére sodródott hofburgi Spanyol Lovasiskolától eltérően mind a látogatók számát, mind a bevétel nagyságát tekintve rekordévet zárt tavaly a schönbrunni kastély.
2008. január 15. kedd 11:33 - Hírextra

Az egykoron a császári család nyári rezidenciájaként szolgáló, számos történelmi eseménynek otthont adó palotát üzemeltető cég (Schönbrunn Kultur- und Betriebsgesellschaft (SKB) által közölt adatok szerint 2007-ben 2,59 millió látogató kereste fel Bécs egyik fő nevezetességét, 3,3 százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. A bevétel 31,5 millió euróra rúgott, a különböző rendezvényeknek és kiállításoknak köszönhetően valószínűleg a haszon is meghaladja majd a 2006-os 14 millió eurót.

A társaság vezetője elmondta, hogy a 2006-os, roppant sikeres Mozart-év után éppenséggel némi visszaesésre számítottak, ezért meglepte őket a tavalyi "csúcsforgalom". A palota felújítására és karbantartására a cég 11 millió eurót költött 2007-ben.

A júniusi, közös osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság miatt az idén várhatóan megcsappan az érdeklődés Bécs kulturális és történelmi nevezetességei iránt, ha másért nem, azért, mert a "több milliós felfordulásra" való tekintettel sokan későbbre, esetleg jövőre halasztják bécsi kiruccanásukat. Az SKB azzal szeretné elejét venni a jelentősebb bevételkiesésnek, hogy kedvezményes és speciális jegyekkel igyekszik a palotába és a múzeumba csalogatni a látogatókat. Még a futballrajongók számára a Ring mentén külön elkerített szurkolózónában is toborozni szeretne.
Sokkal rosszabbul áll a fehér lipicai csődöreiről és azok elegáns, táncoló stílusáról ismert, a közelmúltban felújított bécsi Spanyol Lovasiskola szénája. A 430 éves létesítmény, amely a belvárosban, a Hofburg palota egykori császári istállóiban működik, és ugyancsak az osztrák főváros legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetességei közé tartozik, a csőd szélén tántorog. Tavaly közel 2 millió euró (500 millió forint) veszteséget termelt - közölte Elisabeth Gürtler pénzügyi tanácsadó. Szerinte főleg a magas személyzeti költségek okolhatók a növekvő veszteségekért.

A Spanyol Lovasiskolát azzal a céllal alapították, hogy lovagolni tanítsák a Habsburg-dinasztia tagjait. Évente mintegy 250 ezren tekintik meg lovasbemutatókat, az ülőhelyekre mintegy 50 euróba (12 500 forintba), az állóhelyekre a felébe kerül egy jegy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását