2024. április 28. - Valéria

Kiállítás Mátyás királyról

Egy reneszánsz uralkodó - Mátyás az államférfi, hadvezér és mecénás címmel nyílt kiállítás a budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumában csütörtökön; a Reneszánsz Év keretében megrendezett tárlat Hunyadi Mátyás életét é
2008. január 24. csütörtök 15:33 - Hírextra

Holló József, a múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a tárlat ünnepélyes megnyitóját egy történelmi pillanathoz illesztették: 550 évvel ezelőtt, 1458. január 24-én választották Hunyadi Mátyást a Duna jegén magyar királlyá.

Szeredi Péter, a HM kabinetfőnöke beszédében rámutatott: Mátyás, az uralkodó tehetségéhez és nagyságához kétség sem férhet, hiszen gyerekkirályként (15 évesen) kapott meg egy anarchiába hulló, gazdaságilag megroppant, hadsereg nélküli országot.

Ügyes politikája, intézkedései azonban megállították ezt a folyamatot és kevesebb mint egy évtized alatt a Magyar Királyság Közép-Európa legerősebb katonai nagyhatalmává vált, amelynek irányítását nem az egymással vetélkedő főurak hatalmi harca, hanem a király személyes akarata határozta meg - hangsúlyozta Szeredi Péter.

Hunyadi János kisebbik fia a magyarországi reneszánsz meghonosítója is egyben. Mátyás király nagy művészetpártoló volt, építkezéseinek, könyvtárának, műkincsgyűjteményének fennmaradt töredékei és maradványai is csodálatot ébresztenek az utókorban - tette hozzá a kabinetfőnök.
A kiállítás húsz tablóból áll, amelyet vitrinben elhelyezett műtárgyak tesznek teljessé. A tárlat központi darabja Mátyás király halotti pajzsának tökéletes másolata, amelynek eredetijét a párizsi Hadtörténeti Múzeumban őrzik.

A kiállításról szóló ismertető szerint a magyar múzeumokban ebből a korszakból alig van tárgyi emlék, és ez különösen igaz a fegyverekre. A szervezők szerint ezért különös figyelmet érdemel a kiállításon látható és a Déri Múzeum tulajdonát képező acélsisak (salade), továbbá a Hadtörténeti Múzeum birtokában lévő kardok, szablyák, lövegcsövek, számszeríjak és lövedékek.

Az időszaki kiállítás - amelynek tablókból álló elemeit egy középkori várban, a szlovéniai Lendván is kiállították - 2008. júniusáig tekinthető meg a budai Várban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását