2024. április 30. - Katalin, Kitti

Alkotmánybírósághoz fordulnak Ferihegy ellenében

Alkotmánybírósághoz fordult Budapest XVII. kerületének önkormányzata, hogy megszűntesse a Ferihegyi repülőtérről felszálló gépek által keltett károkozást - jelentette be Riz Levente, a kerület polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. február 21. csütörtök 18:48 - Hírextra

A képviselő-testület csütörtöki ülésén döntött úgy, hogy alkotmánybírósági beadványt nyújt be a Rákoshegyet érintő környezeti és zajterhelés megszűntetéséért. Ezzel egy időben Deák István helyi lakos birtokvédelmi pert indít a Budapest Airport mint üzemeltető ellen a repülőgépek által okozott károk miatt; a pert az önkormányzat finanszírozza.

A polgármester tájékoztatása szerint az Alkotmánybíróságnál azt szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt az 1997-es rendeletet, amely megengedte a repülőteret üzemeltető vállalatnak a kifutópálya Rákoshegy felőli végének használatát.

Riz Levente azt mondta, hogy Rákoshegy a repülőtéri zaj által érintett összes városrész között is egyedülálló, mert a gépek másfél kilométerre szállnak fel, és a házak felett 100-200 méterre repülnek el. "Van egy százéves település, nyolcvan év múlva odaköltözik egy repülőtér, aztán nekünk kell elviselni, hogy annak minden zaja és egészségügyi kára ráterhelődik a lakosokra" - mondta. A polgármester úgy látja: az emberek egészséges élethez való alkotmányos joga sérül, ezért fordultak az Alkotmánybírósághoz.

Deák István, a birtokvédelmi per indítója elmondta: létezik ugyan egy - a hatóságok által 2004 év végén kijelölt - Rákoshegyet elkerülő légifolyosó, ám ezt a legtöbb gép nem használja, és a városrész felett repül át. A helyzetet érzékeltetve egy videofelvételt játszottak le, melyen egy lakóház fölött pár méterre szállt el egy repülőgép. "Ezek a gépek zajterhelést okoznak, kieresztett féklapokkal, nagy teljesítménnyel járatott hajtóművel ereszkednek lefelé, légörvényeket okozva, hajtóműveikből száz méter magasból ömlik a káros gáz és az el nem égett kerozin" - hangsúlyozta.

A polgármester információi szerint az alkotmánybírósági eljárás végére legkorábban 1-2 éven múlva tehetnek pontot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását