2024. május 2. - Zsigmond

Az emósok mint idegenek

Eddig nemigen fedezte fel mexikói társadalom azokat a kamaszokat, akik az "emo" érzékeny, melankolikus zenei irányzattal azonosulnak annak ellenére, hogy a többi "városi törzs" általi diszkriminációjuk gyakran összecsapásokban nyilvánul meg.
2008. április 6. vasárnap 19:42 - Hírextra

A helyzet akkor került igazán napvilágra, amikor márciusban más csoportok, köztük a punkok, a darkok és a metálosok ki akarták az "emókat" tiltani Querétaro városközpontjából arra hivatkozva, hogy homoszexuálisok és csak "másolják" stílusukat és az összetűzések nyomán legalább 20 főt őrizetbe vett a rendőrség.

A mexikói nemzeti emberi jogi bizottság "rendkívül súlyosnak" tekinti ezeket az eseteket, és állítása szerint hasonló incidensek történtek az ország 14 különböző államában. Akad olyan összecsapás is, ahol a rendőrség különleges egységeit kellett bevetni, hogy megakadályozzák a komolyabb atrocitásokat.

Mint David Chimal, a De La Riva piackutató cég képviselője elmondta, az "emók" olyan kisebbség, amely életstílusát "a szerelem, a gyűlölet, a kiábrándultság érzéseire alapozza", és ez időnként depresszív magatartásokban, öncsonkításokban, sőt öngyilkosságban nyilvánul meg.
Ez a szubkultúra, amely egészen eddig gyakorlatilag ismeretlen volt Mexikóban, az elmúlt 20 évben alakult ki, és olyan együttesek tekinthetők a fő képviselőinek, mint a Dashboard Confessional, a Sparta, a Thursday, a Taking Back Sunday, a My Chemical Romance, az Emery, a Green Day vagy a Dead Poetic.

Az "emo" kifejezést először az 1980-as évek végén használták egy washingtoni alternatív zenei stílus jelölésére, amely a hardcore punkot keveri lassú melódiákkal, és amelyben a szövegek a belső érzelmekről és a lelkiállapotról szóltak. Aztán 200-tól a kifejezést kezdték olyan bandákra alkalmazni, amelyeknek nem volt közük a kezdetek irányzatához, de továbbra is az érzelmekre fektették a hangsúlyt.

Általában békés fiatalokról van szó, akik ellenzik a különböző függőségeket és az állatok bántalmazását, többnyire szomorú és melankolikus, időnként bágyadt az arckifejezésük, és szeretik arcuk egy részét hajukkal elfedni - mondja a piackutató. Karcsúsított ruhát viselnek, fehérrel és rózsaszínnel ellensúlyozott sötét színeket, szeretik a gyengédséget és soraikban gyakori a biszexualitás.

Mexikóban az elmúlt hetekben több fórumot, találkozót tartottak, amelyek során a legnagyobb "városi törzsekhez" tartozó fiatalok elutasították a diszkriminációt és a bandaháborúkat. "Az +emók+ elleni agressziók azt tükrözik, hogy a mi társadalmunk nem tiszteli a másságot, nem képes elfogadni azt, aki másképpen gondolkodik" - állapította meg Priscila Vera, a mexikói Nemzeti Ifjúsági Intézet főigazgatója.

Egy 2005-ben, a mexikói diszkrimináció-ellenes nemzeti tanács által készült felmérésből kiderült, hogy az ország kisebbségeihez tartozó minden harmadik embert ért már diszkrimináció életében. Hasonló tendenciát állapított meg a szövetségi emberi jogi bizottság tanulmánya, amely szerint a fiatalok azok, akik a leginkább diszkriminálják kortársaikat, és hogy 53 százalékuk nem kíván homoszexuális szomszédot.

Fernando Aguilar, a mexikóvárosi Autonóm Egyetem szociológiaprofesszora szerint a legutóbbi összecsapások okát a fiatalok kirekesztettség- és jövőtlenségérzésében kell keresni. De a hatóságok, hivatalos személyek sem segítenek a diszkrimináció leküzdésében. Előfordult például Celaya városában, hogy a helyi polgármester bejelentette: kitiltja az "emókat" a városközpontból, mert "rontják a városképet" és "rossz példát mutatnak".

Chiapas állam püspöke, Felipe Arizmendi arra szólította fel az "emókat", kövessék Jézus Krisztus útját, hogy kigyógyuljanak identitás-zavarukból. Oaxaca állam helyi képviselőinek egy csoportja pedig egyenesen ifjúsági bizottságok létrehozását indítványozta, hogy megakadályozza "emo"-csoportok megalakulását, mert azok, mint mondták, "idegenek" a helyi kultúrától.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rencsicica
2008. április 14. 23:07
A My Chemical Romance nem EMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! >(
Ne emlitsetek oket ilyen cikkekben, mert nem igaz!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását