2024. április 29. - Péter

Aszály Kínában - Százezrek víz nélkül

A szárazság következtében csaknem hétszázezer ember maradt ivóvíz nélkül Kína északkeleti Liaoning tartományában, ahol az év első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest egyötödére csökkent a lehullott csapadék mennyisége.
2008. április 14. hétfő 13:54 - Hírextra
A térség Kína egyik legnagyobb gabonatermelője; a kukorica- és rizsföldeken a jövő héten kellene megkezdeni a vetést, ám januártól március végéig mindössze 20 milliméter csapadék hullott.
Hatvanhat víztározó teljesen kiszáradt. A térség ugyanakkor 1700 új vízgyűjtő megépítéséhez, valamint a tározórendszer kiterjesztéséhez és fejlesztéséhez elegendő pénzt gyűjtött össze, ezzel próbálva biztosítani a tavaszi munkák elvégzését.

A kínai vízügyi hatóságok április eleji bejelentése szerint az ország északi tartományait sújtó szárazság a legsúlyosabb, amelyet az elmúlt évtizedek során a távol-keleti ország megélt. Március végi adatok szerint Kínában 19,4 millió hektárnyi termőterületet érintett a szárazság. Az előrejelzések szerint áprilisban is folytatódhat.

A szárazságok és az árvizek állandó gondot jelentenek Kínában, ahol az egy főre eső vízkészletek messze a nemzetközi átlag alatt vannak. A kínai meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés következtében súlyosbodnak a szélsőséges időjárási események, beleértve a szárazságot.

Évente Kínában mintegy 30 millió vidéki és 20 millió városi lakost érint az ivóvízhiány annak ellenére, hogy a kormányzat hatalmas beruházásokkal igyekszik orvosolni a gondokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását