2024. április 29. - Péter

Drágul az ukrán tandíj

Átlagosan 30 százalékkal kell többet fizetniük a következő tanévben az ukrán egyetemek és főiskolák költségtérítéses helyein tanuló diákoknak.
2008. június 3. kedd 14:45 - Hírextra
Ukrajnában, ahol alighanem az oktatási szolgáltatások drágulnak a leggyorsabb ütemben, a felsőoktatási intézmények nappali tagozatain tanuló költségtérítéses diákok ősztől 3,7 ezer és 22 ezer hrivnya (kb. 125 ezer és 760 ezer Ft) közötti, míg a levelezős hallgatók 2,8 ezer és 7,2 ezer hrivnya közötti összeget lesznek kénytelen fizetni tanulmányi szerződésük feltételeitől függően - írta kedden a Kijevben megjelenő Szegodnya című országos napilap.

Az újság felsőoktatási árkörképe szerint legnagyobb mértékben, azaz 43-57 százalékkal az egyetemek fogorvosi, pénzügyi, pénzintézeti, építészeti tervező és autómérnöki szakai drágultak. Valamivel kisebb arányban, 20-38 százalékkal nőnek a leendő közgazdászok, építészmérnökök és áruszakértők, informatikusok és élelmiszertechnológusok tanulmányi költségei, míg a könyvelői és jogi szakok hallgatói csak 10-17 százalékkal fognak többet fizetni a tanulmányaikért.

Az ország legdrágább felsőoktatási intézménye a kijevi Sevcsenko Nemzeti Egyetem, ahol 22 ezer hrivnyát kérnek a jogi karon tanuló költségtérítéses diákoktól.

Az ukrán egyetemek és főiskolák maguk határozzák meg pénzügypolitikájukat. Vannak például olyan felsőoktatási intézmények, amelyek 25-50 százalékot elengednek a tandíjból, ha a diák jól tanul, sőt egyes egyetemek a két szemeszteren át jó és kitűnő osztályzatokat felmutató diákokat mentesítik a tandíjfizetési kötelezettség alól.

Az utóbbi években Ukrajnában is érvényesül az a tendencia, hogy az iskolák végzőseinek többsége a felvételinél a felsőoktatási intézmények humán szakait pályázza meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását