2024. április 27. - Zita

Vlagyimir Viszockij dolgozószobája

Vlagyimir Viszockij (1938-1980), a tragikus sorsú orosz színész, költő, bárd dolgozószobájával bővül a nevét viselő moszkvai múzeum.
2008. július 25. péntek 19:15 - Hírextra

Az új tárlat megnyitását a költő halálának 28. évfordulójához időzítik - Viszockij 42 éves korában, 1980 július 26-án hunyt el, harmadik infarktusa következtében


Vlagyimir Viszockij személye a hatvanas-hetvenes években vált fogalommá nemcsak Moszkvában, hanem az egykori szocialista országok értelmisége, másként gondolkodói körében. Noha nyilvánvaló és köztudott volt kirobbanó tehetsége, a brezsnyevi Szovjetunióban szinte kizárólag csak a moszkvai Taganka színházban jutott nagy szerepekhez, filmekben többnyire csak kisebb alakításokra kapott módot. Ugyanakkor már életében kultikus alakká nőtte ki magát mint bárd, aki gitárjával járja az országot, s a személye köré épülő kultusz azóta sem csökkent.


Mint Nyikita, a költő fia, s egyben a múzeum igazgatója elmondta, a dolgozószobába átkerül Viszockij utolsó lakásának a berendezése, néhány személyes tárgya, de mindenekelőtt a könyvtára, amelyben néhány igazi ritkaság található.


"Szeretnénk éreztetni a látogatókkal, milyen volt a légkör apám dolgozószobájában, ahol oly sokszor gyűltek össze barátai és pályatársai" - hangsúlyozta Nyikita Viszockij.


Ismertetése szerint az elmúlt egy év során a múzeum gyűjteménye jelentősen gyarapodott - megszerezték a Viszockij életében megjelent hanglemezeket, valamint a költő első verseskötetét, amely egy évvel a halála után, 1981-ben látott napvilágot. A múzeum felvonultatja Viszockij műveinek külföldi kiadásait, az egyik teremben pedig a látogatók 80 fotó segítségével ismerhetik meg a Taganka híres Hamlet-előadásának címszerepében nyújtott utolsó színpadi alakítását.
Viszockij halálának évfordulójáról megemlékeznek az orosz tévécsatornák, pályatársai és tisztelői pedig megkoszorúzzák a színész sírját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását