2024. április 30. - Katalin, Kitti

Művészeti stratégia és termékfejlesztés Herenden

Művészeti stratégia készült a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél, s annak alapján nyolc iparművészre bízták a termékfejlesztést, a művészeti tervezést - tájékoztatta Simon Attila, a cég vezérigazgatója kedden az MTI-t.
2008. augusztus 26. kedd 14:41 - Hírextra
"Termékfejlesztésünk döntő eleme a stílusteremtő munka, azaz ne mi kövessük a világ trendjeit, hanem mi alkossunk olyat, amely követésre méltó" - mondta a vezérigazgató. Ismertetése szerint Babos Pálma iparművész vezetésével hét iparművész kapcsolódott be a tervezésbe, s az elmúlt három hétben Herenden stúdiómunkán vettek részt.

Meggyőződésük, hogy Herend kapuinak időszakos megnyitása a porcelántervező iparművészek "életben maradását" is elősegíti, ugyanakkor a hazai porcelánkultúrára nézve is pozitív hatással lesz - vélekedett Simon Attila. Hozzátette: az iparművészek felkérése és stúdiómunkája egyben "jelzésértékű felhívás is a mai kor művészeti társadalma számára".

Mint mondta, a több mint 180 éves, s a világ élvonalába tartozó manufaktúra nyitott az új, innovatív gondolatokra, és szeretné bevonni a napi művészeti fejlesztési munkába - a saját belső iparművészei mellett - a manufaktúrán kívüli szellemi, művészi kapacitásokat is.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy éppen nemrég kapták meg a Magyar Termék Nagydíj pályázatán a Tengerek világa elnevezést viselő készletükre az "Elismert termék" minősítő címet.
A stúdiómunka a használati tárgyak megújítását célozza, ugyanis a ma értékesített herendi termékek döntő részét az úgynevezett szervizáru (ital- és étkészlet) adja - mondta el Babos Pálma művészeti vezető. Hozzátette: az új herendi stílusnak a mai kor ízlését kell megcéloznia, a kor trendjeinek figyelembe vételével.

A művészeti vezető szerint a mai herendi porcelán tartalmazza a manufaktúra közel két évszázados története során felhalmozott hatalmas technikai tudást, meghatározó a "kézi festésű karakter" és a manufakturális jelleg, ugyanakkor reagál a jelenkorra, a kortárs irányzatokra is.

Babos Pálma elmondta: a stúdiómunkában részt vett iparművészek - Háber Szilvia, Karai Györgyi, Meixner Etelka, Tóth Anita, Máder Barnabás, Lublóy Zoltán és Tamás Ákos - teljesen szabad kezet kaptak. A stúdiómunka témája a "terített asztal" volt, s ebbe "belefér" minden funkcionális tárgy, amely eleme lehet egy XXI. századi terített asztalnak - fogalmazott a művészeti vezető.

Rámutatott arra is, hogy a herendi stúdiómunka alatt az iparművészeknek lehetőségük nyílt arra, hogy ötleteiket ne csupán papírra vessék, hanem azt "porcelánba is átültethessék".

Kőrös Endre, a manufaktúra marketingvezetője az MTI-nek elmondta: az iparművészek munkáit ősszel zsűrizik, s akkor dől majd el, hogy kiknek az alkotásait veszi meg a manufaktúra, azaz mely művészi tervekből lesz termék, herendi porcelánkészlet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását