2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A kergemarhakórhoz hasonló betegség végezhetett a neandervölgyiekkel

Elképzelhető, hogy a nagy-britanniai marhaállományt a kilencvenes években megtizedelő, s egész Európában pánikot keltő betegség, a kergemarhakór (BSE), pontosabban annak egyik variánsa a felelős a neandervölgyi ember kipusztulásáért - állítja az oxfordi e
2008. szeptember 11. csütörtök 11:28 - Hírextra
A kutató először is alaposan áttanulmányozta az egyetlen olyan emberi járvány kórtörténetét, amelyet prionok (azaz a kergemarhakórt is okozó kórokozó fehérjék) váltottak ki. Ez 1900 és 1958 között pusztított Pápua-Új-Guineában, az ottani népesség körében: a helyi törzseknél akkoriban megszokott volt a kannibalizmus. Márpedig - mint nemrégiben kiderült - a neandervölgyieket is hasonló szokások jellemezték: a dél-franciaországi Ardeche-ben megtalált 100-120 ezer éves csontvázaknál láthatóak a kannibalizmus nyomai. Ezért azután nagyon is elképzelhető, hogy a prionok okozta betegség könnyen átjuthatott az egyik ember szervezetéből a másikéba. A kutató ezt követően azt próbálta felmérni, hogy egy ilyen járvány okozhatta-e egy teljes népesség gyors kipusztulását. Számításai szerint egy 15 ezer fős közösség 250 év alatt teljesen eltűnhetett a Föld színéről. Ráadásul az is nyilvánvaló, hogy a prionok nem pusztán a kannibalizmus által fertőzhetnek: akár a korabeli emberek kőeszközei is továbbadhatták a prionokat.

A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló ugyanakkor figyelmeztet: ez a teória csak egy lehetséges magyarázat a sok közül a neandervölgyiek hirtelen kipusztulására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását