2024. április 30. - Katalin, Kitti

Egy haragos isten

Már a második hurrikán (Ike, 5-ös erősség) söpört végig rövid időn belül Kubán és Haitin, pusztítást, szenvedést és halottakat hagyva maga után. Bár már sokan megmagyarázták már a hurrikánok kialakulásának, és egyre nagyobb gyakoriságának okát, mégsem biz
2008. szeptember 12. péntek 07:49 - Pásztor Balázs
Sango, a haragos isten

Nago Sango ahogy Haitin nevezik, az égbolt apja, a viharok és villámok loája, gyakorlatilag istene. Kubában hasonló címeken, csak a Nago jelzőt lehagyva tisztelik. Afrikából importált istenség, a fekete rabszolgákkal együtt érkezett, és telepedett meg a két szigeten. Mindkét helyen a nagyobb entitások, szellemek közé tartozik, és érdekes módon mindkét helyet manapság a kelleténél gyakrabban látogatják ugyanazon hurrikánok. Kultusza mindkét térségben virágzik, „papjaik” önfegyelmükről híresek, hisz ha elvesztik azt, akkor az olyan, mintha „az ég kifordulna magából és örvénylő tombolásba kezdene”, akár istenük. Egyébként nem könnyű megbékíteni Sango-t: türelme hatalmas, de ha feldühödik, akkor dühe „száz és száz holdkeltéig tombol”. Egyedül első felesége Oshun képes lenyugtatni, úgy, ha főz neki. Ezért áldoznak neki a legtöbbször finom ételeket, és italokat, hogy elnyerjék bocsánatát és nyugalmát. Ám addig is amíg emészt, harmadik felesége, a csalfa Oya, a forgószelek királynője tombol a földön, helyettesítve urát.



A hurrikán

Saffir–Simpson-féle skála
A hurrikánok erőssége, a jellemző szélsebesség, a középponti légnyomás, a tengerszint emelkedése és a megfigyelhető károk
1, 120–155 km/óra, 980 hPa fölött, 1–1,5 méter, gyenge: kémények dőlnek, faágak törnek, gyenge gyökérzetű fák, közlekedési táblák kidőlnek, csekély károk tengerparton és a kikötőkben.
2, 155–180 km/óra, 965–980 hPa, 2–2,5 méter, mérsékelt: háztetők felszakadnak, ajtók, ablakok törnek, faházak dőlnek össze; a tenger elönti a partmenti utakat, a kikötött hajók elszabadulnak.
3, 180–210 km/óra, 945–965 hPa, 3–4 méter, erős: tetőszerkezetek szakadnak le, gépjárművek törnek össze, nagyobb fák gyökerestől kicsavarodnak; órákig tartó esőzés, jelentős áradások a tengerpart közelében.
4, 210–250 km/óra, 920–945 hPa, 4–5 méter, igen erős: házak roskadnak össze, kőházak falai dőlnek ki, minden fa kidől vagy kitörik; órákig tartó heves esőzés, súlyos áradások akár a tengertől 10–15 kilométerre is, teljes pusztítás a tengerpart menti 10 kilométeres sávban.
5, 250 km/óra fölött, 920 hPa fölött, 5 méter fölött, pusztító: Nagyobb épületek, ipari létesítmények is megsemmisülnek, órákig tartó intenzív esőzés, több méteres áradások és teljes pusztítás a tengertől 10–15 kilométerre is
Egy hurrikán hosszú idő alatt, a tengerek felett születik, merev ellentétben a tornádóval, ami percek alatt ott terem, s csakis szárazföldön. Dr. Gyuró György, ELTE-s meteorológus megállapítása szerint „A hurrikán szó az indián „Urrikan”, azaz „Nagy Szél” szóból származik. Olyan ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forgó, több száz kilométer átmérőjű felhőörvényt jelez, amely a trópuson, azaz a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, egészen pontosan a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. E zónára utalva trópusi ciklonnak is szokták nevezni, de az örvénylés irányát nem számítva semmiben sem hasonlít a nálunk is előforduló mérsékelt övi ciklonokhoz. A Csendes-óceán térségében tájfun, Ausztráliában willy-willy a neve.”

„Hurrikánról akkor beszélünk, ha a szélsebesség meghaladja a 120 km/órás értéket és a középponti nyomás megközelíti a 980 hPa-t. A fejlődést figyelemmel kísérő meteorológusok ekkor – egy előre kijelölt táblázat segítségével – nevet adnak a felhőörvénynek, s az immár megszületett hurrikánt életének további napjaiban ezen a néven emlegetik, egészen addig, amíg a szélsebesség és a középponti nyomás ismét át nem lépi a küszöbértékeket.”

Kapcsolat a kettő között

Sango állítólag akkor pöccen be, ha az emberek rongálják a természetet. Itt nem az erdők kivágására kell gondolni, inkább a „nagyobb dolgokra”. És azt hiszem, manapság a komplett emberiségnek sikerült bevörösítenie az egyébként nyugodt égi úr kobakját. Ebből olybá tűnik, hogy az Afrikai nép már akkor rájött, hogy mi okozza a hurrikánokat, amikor a fehér ember még csak Settlerst játszott élőben. Bár a Haiti pusztítása után a Kubai hívek tömegesen zarándokoltak a tengerpart azon részéhez, ahonnan Oya (Ike) közeleg, és könyörgő énekekkel kísért áldozatokkal igyekszenek elnyerni irgalmát, de ez kicsit kevésnek látszik a komplett emberiség természet ellen elkövetett bűneivel szemben.. Külön érdekesség, hogy a haiti megkeresztelkedett loa-hit úgy tartja, hogy a bibliában szereplő négy lovas négy forgószél képében fog eljönni közénk. Reméljük ennyire azért nem haragszik ránk, egyik felettünk ülő hatalmasság sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását