2024. április 26. - Ervin

Szorgalmazzák az előadóművészeti törvényt

A zenei szervezetek alapvetően támogatják az előadóművészeti törvény tervezetét, és bíznak abban, hogy az előkészítés lezárulhat hétfőn, amikor valamennyi művészeti ág képviselői együtt vitatják meg a jogszabály szövegének legutóbbi változatát. Mindez a M
2008. szeptember 12. péntek 16:20 - Hírextra
A zenei szakmai szervezetek folyamatosan egyeztettek a készülő előadóművészeti törvényről. A nyár elején megvitatott szövegváltozattal kapcsolatban írásos észrevétel nem érkezett - közölte Gyimesi László, az MZTSZ főtitkára, a törvénytervezet egyik szövegezője. Ezt úgy értékelte, hogy a zenei szervezetek alapvetően támogatják a törvényt, az augusztusban elkészült változattal kapcsolatban tehát a munkafolyamatot lezáró megbeszélésre kerülhet sor a hétfői közös, valamennyi művészeti ágazatot érintő fórum előtt.

Mint mondta, az augusztusban elkészült anyag már 90 százalékban tartalmazza valamennyi előadóművészeti ág, így a zenészek módosítási javaslatait is. A törvény szövegének ilyen módosítása mellett a szabályozás által érintett minisztériumok is elemzik és kritizálják a szöveget.

Gyimesi László szerint az oktatási és kulturális tárcánál félretették a törvény működtetéséhez szükséges 4 milliárd forintot, de a jogszabály a november elfogadás esetén is csak 2010-ben lép hatályba. Ám konszenzussal akár már a 2009-re szóló költségvetési törvényben érvényesítheti a tárca ennek a keretnek felosztását - hangsúlyozta a főtitkár.

Kiemelte: előzetes becsléseik alapján a törvény elfogadása esetén a finanszírozási lehetőségek, legalábbis a zenekaroknál (énekkaroknál, kamara-szimfonikusoknál) csaknem 50 százalékkal bővülhetnek. Hosszabb távon pedig, a társasági adótörvény módosítása után a 4 milliárdos keret akár 5 milliárdra is nőhet.

A vitában a határozott és határozatlan idejű foglalkoztatással kapcsolatban elhangzott, hogy határozott ideig 5 évnél tovább nem lehet senkit alkalmazni, ezt az uniós jogszabályok írják elő. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a szakirányú végzettség kérdését pontosítani kellene, hiszen a bolognai képzési rend a felsőfokú tanulmányokat bachelor és master fokozatra bontja, így ki kell deríteni, hogy a bachelor fokozat megfelel-e a törvényi kritériumoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását