2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gustav, Ike és a „haverok”

Egy héten belül három hurrikán söpört végig a karib-tengeri térségen. Gustav miatt kiürítették egész New Orleanst, Hanna Haitin tombolta ki magát, míg Ike miatt rendkívüli állapotot hirdettek Havannában. Az eredmény: nagyszámú halálos áldozat, sokszázezer
2008. szeptember 14. vasárnap 18:09 - Ádám Péter
A múlt hét elején a Gustav-hurrikán komoly fejfájást okozott a Republikánus Párt vezetőségének. A hétfőre tervezett elnökjelölő konvenciót ugyanis el kellett halasztani a hurrikán miatt, igaz, nem azért mert Gustav pont a gyűlés helyszínén csapott volna le, hanem mert az új republikánus jelölt John McCainnek, karöltve az elnökkel a katasztrófaövezetben illik ilyenkor pózolnia. A katasztrófa ezúttal elmaradt, a hurrikán erejét vesztve érkezett New Orleans partjaihoz és McCain nyugodtan indulhatott neki a választási kampánynak miután megúszta a számára kínos Bushsal való mutatkozást.

Magas emberáldozatot követelő hurrikánok:
1900 Galvelstonban - több mint 8000 halott.
1899 Puerto Rico - 3370 halott.
1928 Florida - 2500 halott.
2005 Katrina - 1500 halott.
1893 Cheniere Caminanda - 1400 halott.
A hurrikán ebben a történetben éppen mint politikai ütőkártya szerepelt volna, ami nem csoda hiszen a három évvel ezelőtti Katrina new orleansi pusztítása okán sokat bírálták Bush elnököt, mivel igencsak későn reagált a katasztrófára, amelyben 1800-an vesztették az életüket. Miközben a sajtó „szegény” McCainnel volt tele, ez alatt Haitin, a világ egyik szegszegényebb országában a Gustav-hurrikán 66 emberéletet követelt és további ezreket hagyott fedél nélkül.

Rövid hurrikánológia

De mik is ezek pusztító felhőtölcsérek, melyek nyaranta lerombolják a fél karibi szigetvilágot? A hurrikán szó jelentése indián nyelven nagy szél, ami lássuk be igencsak találó elnevezés. A trópusi ciklonokat a különböző térségekben máshogy nevezik, a Csendes-óceán vidékén éppen tájfun néven futnak. Kialakulásukhoz nagy mennyiségű meleg és nedves levegő felemelkedése szükséges, ilyet pedig nagy mennyiségben csak egy 26 Celsius-fok feletti óceán tud produkálni. Ezt a vízhőmérsékletet az óceánok csak nyáron érik el, ezért a hivatalos hurrikánszezon június és október közé esik.

A legnagyobb anyagi kárt okzó hurrikánok:
2005 Katrina - 81 milliárd dollár
1992 Andrew – 26.5 milliárd dollár
2005 Wilma – 20.6 milliárd dollár
2004 Charley – 15 milliárd dollár
2004 Ivan – 14.2 milliárd dollár
A felfelé áramló párából sok-sok zivatarfelhő keletkezik, ezek miközben jó alaposan teleszívják magukat nedvességgel örvénylő mozgásba kezdenek. Ezt még megspékeli a Föld forgása miatt létrejövő úgynevezett Coriolis-erő, amely egyre gyorsuló forgó mozgást kölcsönöz tulajdonképpen mindennek, amire csak hatni tud, és a ciklonok neki köszönhetik jellegzetes spirál alakjukat. Mellesleg ugyanez az erő okozza a mindenki által jól ismert jelenséget, miszerint kézmosáskor a víz spirálban folyik lefelé a mosdókagylón.

A hurrikánok ugyan nem látnak (bár lehet, hogy igen és akkor direkt szemétkednek), habár van szemük. Ez pedig a felhőörvény közepén található 15-40 km-es lyuk, amit körbefog a viharzóna. Az itt kialakuló belső nyomás nagyban meghatározza a ciklon sebességét: magas nyomásnál a hurrikán csak döcög, viszont minél alacsonyabb ez a nyomás, annál gyorsabban és pusztítóbban tud haladni. A legkisebb a 120 km/órás sebesség, ez alatt nem beszélhetünk hurrikánról, ekkor „csak” szimpla kis trópusi viharnak minősülnek. A végsebesség elérheti a 350 km/órát is, ezt azonban csak az 5-ös kategóriás ciklonok érhetik el. A hurrikánokat az un. Saffir-Simpson féle skála alapján öt kategóriába sorolják.
 
  

kategória

központi légnyomás

szélsebesség km/h

tengerszint emelkedés

pusztulás mértéke

1

980 mb felett

118-152

1,5 m

károkat szenvednek a fák, bokrok és a nem rögzített lakókocsik

2

965-979 mb

153-176

2-2,5 m

komoly károk a lakókocsikban, házak tető szerkezetében

3

945-964 mb

177-208

2,5-4,0 m

a nagy fák kidölnek, kisebb épületek és lakókocsik jelentős károkat szenvednek

4

920-944 mb

209-249

4,0-5,5 m

lakókocsik teljes pusztulása, a partmenti építmények az emelkedő tenger miatt károsodnak

5

920 mb alatt

250 felett

5,5 m felett

a házak és ipari üzemek jelentős része károsodik, elpusztul

(Forrás: National Geographic Online)

Névadás

Útvonal
A szegény embert az ág is húzza alapon a hurrikánok leginkább a szegényebb országokat sújtják. A karibi térségben található Haiti, Kuba, Jamaica vagy éppen a Dominikai Köztársaság a legfőbb elszenvedői egy-egy trópusi ciklon tombolásának, részben a méregdrága riasztási rendszerek hiánya, részben a helyi hatóságok töketlenkedése miatt. Az Egyesült Államokban azért egészen más történet egy hurrikán felbukkanása, az igaz, hogy ott is rendes pusztítást végeznek a ciklonok, de minden egyes eset után a védelmi mechanizmus fokozatosan fejlődni tud. Míg 2005-ben a Katrina széjjelzúzta egész New Orleanst, addig most a Gustav közeledtére már előre kiürítették a várost.
A hurrikánok a könnyebb megkülönböztetés és a hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében kapnak eltérő neveket. Először az észlelés napjára eső szentek névnapja alapján nevezték el őket. Később egy ausztrál meteorológus kezdett keresztneveket adni a ciklonoknak, állítólag az általa kedvelt (mások szerint utált) politikusok neveit használta erre a célra. A II. világháború idején a Csendes-óceánon szolgáló amerikai meteorológusok kizárólag női neveket adtak a trópusi ciklonoknak. Ezek feleségek, barátnők vagy éppen az anyósok keresztnevei voltak – valószínűleg attól függően, hogy szépnek vagy rémisztőnek találták a ciklont. Ezt a trendet követte az Amerikai Meteorológiai Szolgálat, amikor 1953-ban hivatalossá tette a női nevek használatát. Csak 1979-ben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) külön kérésére szűnt meg a férfi hurrikánnevek mellőzése. Napjainkban a névadás egy hat évre előre meghatározott lista alapján történik. A lista, melyet a WMO hurrikántanácsa állít össze, abc sorrendben tartalmaz angol férfi és női neveket. Az év első trópusi ciklonjának a neve A-val, a második B-vel kezdődik és így tovább. A mostani Ike után már előre tudni lehet, hogy a következő hurrikánnak Josephine lesz a neve. A listák hatévente ismétlődnek, de a különösen nagy pusztítást okozó hurrikánok nevei kikerülnek a listáról, pl. a fent említett Katrina már nem található a listán. A különböző régiók saját listákkal rendelkeznek. Ezek a listák az amerikai hurrikánközpont weboldalán találhatók: http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames.shtml

Néhány híresség

New Orleans
A Katrina-hurrikán idején a lerombolt New Orleansban teljes anarchia uralkodott. Holttestek hevertek szanaszét az utcákon, bandák fosztogatták az üresen álló üzleteket és a hátrahagyott házakat. Ez a hurrikán nem csak a sok áldozat és rekordnak számító anyagi kár miatt vált híressé, hanem a városban, különböző értéktárgyakkal a kezükben vonuló emberek fotói miatt is.
A történelemben talán a legelső, jelentőséggel bíró trópusi ciklon a Kamikaze nevezetű tájfun volt, amely 1281-ben elpusztította a Japánt elfoglalni készülő mongol hajóhadat. 1720-ban egy bizonyos „Nagy Hurrikán” 22 ezer ember életét követelte a karib-tengeri térségben. Nagy ugrás után 1997-ben egy Pika nevű tájfun elérte (egyes adatok szerint túl is lépte) a 380 km/órás sebességet. 2004. március 26-án először figyeltek meg trópusi ciklont az Atlanti-óceán déli medencéjében. A később Catarina névre keresztelt hurrikán azért volt érdekesség, mert azelőtt a tudósok meg voltak győződve arról, hogy abban a térségben lehetetlen trópusi ciklonok kialakulása. 2005. szeptember 30-án a már említett Katrina-hurrikán hatalmas pusztítást okoz New Orleansban, miután a gyenge gátakat áttörte a ciklon következtében megáradt Mississippi és elárasztotta a várost. Ez a hurrikán 81 milliárd dollárnyi kárt okozott és ezzel új rekordot állított fel. A szintén 2005-ben tomboló Vince pedig az első olyan trópusi ciklon volt, amely elérte Európát.

Gustav, Hanna, Ike
A legutóbbi három hurrikán (Gustav, Hanna, Ike) pusztítása nem kevés emberéletet követelt és komoly anyagi károkat okozott. Ike miatt pl. napokra leállították a Mexikói-öbölben zajló olajkitermelést, ami hamarosan az olajárakon is észrevehető lesz. Az egyre korszerűbb előrejelzési módszereknek köszönhetően azonban a hurrikánriasztások és az azt követő hatósági reakciók is hatékonyabbá válhatnak talán az USA-n kívül is. Valószínűleg szükség is lesz további fejlesztésekre, mert bár bizonyos tudományos körök állítása szerint a klímaváltozás miatt a trópusi ciklonok száma csökkeni fog, a jelenlegi helyzet azonban teljesen más képet mutat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását