2024. április 29. - Péter

Az elhízottság növeli a vetélés kockázatát

Nagyobb eséllyel vetélnek el újra azok a nők, akik túlsúlyosak, amikor ismét teherbe esnek - derül ki egy új kutatásból. A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: ha már babát vár valaki, nem szabad fogyókúrába kezdenie.
2008. szeptember 22. hétfő 11:04 - Hírextra
Az orvosok régóta tudják, hogy összefüggés van a termékenységi és a terhességi problémák, valamint az elhízottság között, ám a londoni St. Mary's Kórházban most olyan kutatást végeztek, amely először vizsgálta a túlsúlyosság és a visszatérő vetélés kapcsolatát.

A kórházban 696 olyan nő életét követték figyelemmel, akiknek több mint fele normál súlyú, 30 százaléka túlsúlyos, 15 százaléka pedig elhízott volt - vagyis ez utóbbiak testtömeg indexe meghaladta a 30-at. Mindannyian túl voltak már egy vetélésen, amelynek okát nem lehetett pontosan meghatározni.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy nem csak az életkor, de az elhízottság mértéke is befolyásolta, elvetélnek-e újra a páciensek. Míg a sovány, normál tömegű, illetve túlsúlyos kismamák esetében nem, addig az elhízottak körében jelentősen nőtt a magzatukat elvesztők száma.

"Ez az első vizsgálat, amely közvetlen kapcsolatot keresett a testtömeg index és a visszatérő vetélés között. Kiderült, hogy az elhízott nők, akik korábban már vetéltek, nagyobb valószínűséggel vesztik el következő magzatukat is" - mondta a kutatási eredményeket ismertető szakértő, Winnie Lo.

A St. Mary's munkatársa hozzátette: az olyan leendő kismamákat, akiknek már volt vetélésük, rögtön a mérlegre kellene állítani, az orvosoknak pedig fogyásra kellene ösztönözniük őket.

Nick Finer, az Addenbrooke Kórház szakértője szerint a kutatás eredménye egyáltalán nem meglepő. Az orvos ugyanakkor figyelmeztetett: ha a nő már várandós, nem szabad diétáznia.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását