2024. május 2. - Zsigmond

Fejétől bűzlő politika

Kémszerverrel indult, MDF-es elnökválasztási hercehurcába futott, majd Fideszes honatyák titkos kémhálózatáig haladt. A megfigyelés botránynak azonban minden jel szerint messze nincs még vége. Az ügynek és lehetséges hatásainak jártunk utána.
2008. szeptember 26. péntek 14:09 - Pénzes Dávid
A történet nem olyan bonyolult mint aminek látszik: kezdjük az elején. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) néhány hónapja felfedezte, hogy egyik számítógépére kémszervert telepítettek. Ezt a szakértők egybehangzó véleménye szerint csak beépített ember segítségével tudták megtenni. Az NBH természetesen azonnal nyomozni kezdett: hamis információkat jutatott el az érdekelthez majd a szálak az UD Zrt.-hez vezettek.

A nyomozásból kiderült, az UD Zrt. nemcsak az NBH-ra de a kormány információs gerincvezetékére is rá akart telepedni, valamint emberei vannak a rendőrségnél, a vámőrségnél, az adóhivatalnál és hálózatának segítségével jogellenesen gyűjt gazdasági jellegű információkat.

A politikai vonal

A nyomozás (vagyis a lehallgatások) közben kiderült, hogy a Fidesz két politikusa (Demeter Ervin és Kövér László) is kapcsolatban áll az említett céggel. Az ellenzéki képviselők minden jel szerint politikai jellegű kéréseket fogalmaztak meg az UD Zrt. felé: magyarul megrendeltek olyan megfigyeléseket, amiből politikai hasznuk lehet. Az egyik – Fidesz által nyilvánosságra hozott – telefonbeszélgetésből kiderült, hogy Demeter Ervin volt titokminiszter Laborc Sándor jelenlegi NBH főigazgató Oroszország kapcsolatairól szeretne információkat.

Egy neve elhallgatását kérő, a titkosszolgálatot jól ismerő politikus a Hírextrának elmondta, az UD Zrt tulajdonosai volt NBH-s illetve rendőrségi állományban dolgozó tisztek. Mikor elhagyták a titkosszolgálatot folytatni kívánták a szakmájukat. Így megalakították a céget, mely eredetileg pusztán profitorientált volt. Azaz olyan jellegű megfigyeléseket és adatokat szereztek, be amit az üzleti életben tudtak aztán eladni. Később nagyobb tétekben kezdtek „játszani”, ekkor próbálták megcsapolni az NBH információs csatornáit. Végül belenyúltak a politikába is.

Az NBH vezetője sokak szemében szálka

Laborc Sándor kinevezése körül komoly problémák voltak. A kormány úgy nevezte ki az NBH élére, hogy azt a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága nem támogatta. Ezt forrásunk szerint a legnagyobb ellenzéki párt olyan rossz néven vette, hogy még ezután is megpróbált olyan adatokat beszerezni a főigazgatóról, amivel esetleg a távozását lehetett volna elérni. Demeter Ervin célja az lehetett, hogy a nyilvánosság elé tárja, Laborc Sándor magánemberként is számtalanszor járt Moszkvában.

Az egész ügy politikai vádaskodás – folytatja. Sajnos arról szól ma a politikai, hogy megpróbálja az egyik fél lejáratni a másikat. Demeter Ervin nyilvánvalóan ezért tette, amit tett, de ez Szilvásy Györgyre is vonatkozik. A jelenlegi titokminiszternek ugyanis csak akkor kellett volna a két Fideszes képviselő nevével a nyilvánosság elé állnia, ha cáfolhatatlan bizonyítékai vannak, azaz bizonyítható a törvénysértés. Azonban Szilvásy nem tett feljelentést, „csak” megpróbálja sötét ügyként tálalni az egészet, hogy azzal az egész Fideszt lejárassa. Kettőn áll a vásár tehát – fejezi be forrásunk.

MDF a célkeresztben

Az NBH nyomozása során készült felvételek másik politikai szála az MDF elnökválasztásához vezet. Ez egyik szalag eleddig nem tisztázott körülmények közt Dávid Ibolyához került. A felvételből (mely Csányi Sándor OTP vezér és Tóth János az UD Zrt. egy tulajdonosa között zajlott) arra lehet következtetni, hogy Dávid Ibolyáról kell terhelő adatokat szereznie a cégnek. Csányi szerepe ebben egyelőre kérdéses. A hátterében viszont minden bizonnyal az MDF elnöki pozíciójáért folyó harc áll. A beszélgetésben felmerül Almássy Kornél neve, aki Dávid Ibolya kihívója lett volna. Ám az ügy kipattanásakor bejelentette, lemond az elnökjelöltségről.

Almássy el is tűnt két hétre, majd tegnap robbantott. Megdöbbentően komoly vádakkal illette Dávid Ibolyát, ráadásul újra a titkosszolgálatot keverte az ügybe. Állítása szerint Balla György Somogy megyei MDF elnököt elrabolták NBH-s kitűzős kommandósok, majd kérték hívja fel Lasztovicza Gábort az MDF országos elnökségi tagját, Almássy támogatóját, és mondja neki, menjen el otthonról és dobja a Dunába a telefonját. Almássy azt is közölte, Dávid Ibolya MDF-es támogató közül néhányan jelezték neki, édesapja vállalkozása jobban prosperálna, ha nem akasztana tengelyt az elnök asszonnyal.

Kitették a szűrét

A történetre Herényi Károly az MDF-es frakcióvezető annyit mondott: Almássy Kornél nyilatkozata egy megzavarodott ember vagdalkozása. Ezután pénteken délben az MDF képviselőcsoportja egyhangú szavazással kizárta soraiból saját alelnökét. Balsai István volt MDF-es politikus ezzel kapcsolatos megkeresésünkre úgy reagált, egyrészt Rejtő Jenő-i a történet, másrészről azonban vérfagyasztó az, ahogy a Dávid Ibolya vezette párt most viselkedik. „Nagyon sajnálom, hogy Antall József pártja ide süllyedt.”

Következmények?

Az ügy szálai, mint látjuk a politika sűrűjébe vezetnek. Ám több szakértő szerint messze nem ért még véget. Juhász Attila, a Political Capital elemzője úgy véli, egyelőre nagyon nehéz bármit mondani. Első megközelítésben kimondható, hogy az egész megfigyelési ügynek mindkét oldalon (kormánypárt illetve Fidesz) súlyos következményei lehetnek. Juhász szerint, ha bebizonyosodik, hogy nem volt semmiféle alapja Demeter Ervin és Kövér László megvádolásának, akkor nemcsak Szilvásy György, de akár az egész kormány belebukhat.

Másrészről, ha bizonyítást nyer a vád, akkor a Fidesz sokat veszthet. A politológus szerint, ha az ügy eljut Kövér Lászlóig, aki Orbán Viktor után az egyik legmeghatározóbb Fidesz vezető, akkor nagy megrázkódtatás lesz az egész pártnak. Juhász Attila azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon a választók többsége hitbéli megfontolások alapján ragaszkodik a saját oldalához. Ezért a bizonyítékoknak nagyon egyértelműnek és megrázónak kell lenniük, hogy a hitbéli meggyőződés átszakadjon.

Ezért most értelmezési harc lesz – folytatja a szakértő –, ami akár egészen hosszan is elhúzódhat. Arra a kérdésünkre, hogy elképzelhető-e, hogy végül mindenki megússza Juhász Attila úgy fogalmazott: ez sem lenne példátlan a magyar politikában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását