2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megerősített bizalom

Politikai és személyes lejáratásnak tartja Kolompár Orbán a sajtóban megjelent, szervezete ellen folyó büntetőeljárásokat, és nem kíván lemondani az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöki pozíciójáról; az 53 fős testület nagyobbik frakciója, a Magyaror
2008. szeptember 30. kedd 17:33 - Hírextra
A frakcióülésen szóba került Kolompár Orbán civilszervezete ellen folyó büntetőeljárás, amely miatt az 53 fős grémium rendkívüli közgyűlésének összehívását kezdeményezte az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület (EURIFE), de azt az elnök elutasította, mondván hamarosan rendes közgyűlést tartanak.

Kolompár Orbán a frakcióülésen megjelent 36 képviselőnek azt mondta: a sajtóban „időzítve és kampányszerűen” jelennek meg olyan ügyek, amelyekkel megpróbálják ellehetetleníteni, de az eljárás lezártáig nem kíván ezzel az üggyel foglalkozni. Kijelentette: nem mond le sem mandátumáról, sem pozíciójáról.

Teleki László, az EURIFE színeiben mandátumot szerzett képviselő, az MSZP országgyűlési képviselője az általa is támogatott rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolta, hogy a cigányság legmagasabb szintű testületének vezetőjének nem a sajtón keresztül kell tájékoztatnia a képviselőket és a cigányságot. Teleki László azt mondta: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Hozzátette: az OCÖ-nek a komoly politikai és szakmai munkára kell helyeznie a hangsúlyt.

Teleki László közgyűlés-összehívási kezdeményezését az OCÖ elnöke „bomlasztásnak” értékelte, és a már időközben távozott szocialista politikust felszólították, hagyják abba a Farkas Flóriánnal együtt folytatott „OCÖ-ellenes aknamunkájukat”, amelynek véleményük szerint az a célja, hogy feloszlassák a testületet.

Kolompár Orbán azt mondta: a Farkas Flórián és a szélsőségek ellen folytatott harcában a „háttérmunkák” csak megerősítik, és amennyiben az OCÖ feloszlatását akarják elérni, terjesszék a jövő heti közgyűlés elé, amit az MCF is hajlandó megszavazni. Megjegyezte, országos listát csak a Lungo Drom és saját szervezete tud állítani, és egy új megmérettetésnél fényes győzelmet aratnának.

A frakcióülésen megjelent képviselők felszólalásaikban „személyeskedő és egyéni érdekeiket szem előtt tartó politikája miatt” élesen bírálták Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét és Teleki Lászlót. Az EURIFE két képviselőjének ellenszavazata mellett abban foglaltak állást, felszólítják a két képviselőt, amennyiben nem hajlandóak az OCÖ testületében esküjükhöz híven a cigányságért dolgozni, mondjanak le mandátumaikról.

Kolompár Orbán elnök azt mondta: Farkas Flórián és Teleki László már egy éve nem vesz részt a testület munkájában.

A frakcióülésen elhangzott, hogy jövő héten az OCÖ közgyűlést tart, amelyre meghívják Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert, hogy tájékoztatást kapjanak a tárca segély- és közmunka programjáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását