2024. május 5. - Györgyi

Náthával a Parkinson-kór ellen

Akár a Parkinson-kór is gyógyítható lehet, ha a kísérletek sikerülnek. Amerikai tudósok biztonságosabb módszert fejlesztettek ki őssejtek laboratóriumi előállítására. Rákkeltő retrovírusok helyett közönséges náthavírusokkal juttatják be a bőrsejtekbe azok
2008. október 5. vasárnap 15:32 - Hírextra
A korábban erre a célra használt retrovírusok gyakran megváltoztatták a bőrsejtek genómját, emiatt a kísérleti állatoknál gyakran keletkeztek daganatos elváltozások. Az új módszer szerint közönséges náthavírusokkal juttatják be a bőrsejtekbe a DNS-hez kapcsolódó fehérjéket. De a náthavírusok nem változtatják meg a bőrsejt genómját, vagyis nem károsítják genetikailag a bőrsejtből keletkező őssejtet.

Ha az új technika emberi sejteken is beválik, az nagy előrelépést jelent majd a ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelésében. Állatkísérletekben sejtterápiával már sikerült Parkinson-kór vagy más betegségek tüneteit megszüntetni. Az új eljárás elősegítheti a sejtterápia humán alkalmazását.

De ehhez még azt is ki kell deríteni, hogy az ily módon generált emberi sejtek is ugyanolyan hatásosak-e, mint az emberi embrionális őssejtek. A felfedezésről a Science című amerikai tudományos magazin pénteki száma közölt cikket.
Forrás: AFP/Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását