2024. május 3. - Tímea, Irma

Az LMP békés demonstrációt tartana

A Lehet más a politika! elnevezésű mozgalom (LMP) "teljesen békés és szakszerű" demonstrációt kívánt tartani, melyet a rendőrség arra hivatkozva akadályozott meg, hogy az akció zavarná az ülésező országgyűlési képviselőket; ez a hivatkozás azonban alaptal
2008. október 7. kedd 10:52 - Hírextra
A bejelentésben minden szükséges adat szerepelt - hívták fel a figyelmet, kitérve arra is, hogy a lézeres vetítés tervéről azért nem tettek külön is említést, mivel az szerintük csupán "a politikai véleménynyilvánítás" egyik eszköze. "Mint ahogy nem köteles senki engedélyeztetni, hogy milyen típusú transzparenst használ, hogy azon mi szerepel, úgy ez sem képezheti mérlegelés tárgyát a hatóságok részéről" - hangsúlyozták a lézeres vetítés elleni rendőri fellépés kritikáját megfogalmazva.

A hétfő esti lézeres vetítést a demonstrációk hangosításával és világosításával párhuzamba állítva emlékeztettek arra: az Alkotmánybíróság pont azzal az indoklással semmisítette meg azt a fővárosi rendeletet, mely az önkormányzat engedélyéhez kötötte volna a demonstrációk hangosítását, világítását, hogy ezek a véleménynyilvánítás alapvető eszközei, használatuk a demonstráció elválaszthatatlan része, s mint ilyenek, nem képezhetik a hatósági engedélyezési eljárás részét.

"Amikor megjelentünk a helyszínen, egy civil ruhás rendőr közölte, hogy mivel a lézervetítés nem szerepelt a bejelentésben, elő sem vehetjük a készüléket, amennyiben mégis megkíséreljük, intézkedést foganatosít és elkobozzák. Kérdésre azt az indoklást adta, hogy a vetítés zavarja a középület nyugalmát és a benne dolgozók munkáját. Amikor felajánlottuk, hogy az alatta lévő támfalra vetítünk, melyben nem dolgozik senki, azt a választ kaptuk, hogy arra sem lehet, mert az sem szerepelt az engedélyben, illetve hogy veszélyeztetjük a közlekedést vele. (...) Arra a kérdésünkre, hogy milyen engedélyeket hiányolnak, és hogy milyen törvényi előírás indokolja a tiltást, annyi választ kaptunk, hogy lehetőségünk van utólagos jogorvoslatra. Szintén kérdésre válaszul megtudtuk, hogy az intézkedő rendőrnek egyértelmű utasítása van arra, hogy ne engedjen minket vetíteni" - idézte fel a történteket az LMP közleménye.

A lézeres vetítés végül oly módon valósult meg, hogy az LMP két aktivistája szobát foglalt az egyik közeli hotelben, s annak hatodik emeleti szobájában szerelték össze a készüléket, amellyel összesen három percig vetítettek a Parlament Dunára néző homlokzatára. A vetítést a szálloda megérkező igazgatójának tiltakozására és a biztonsági őrök nyomására fejezték be. Az LMP munkatársait a szállodában feltartóztatták, s eleinte nem akarták őket kiengedni az épületből. Végül ügyvédi segítséggel sikerült mindenkinek elhagynia az épületet - áll a kommünikében, amely azzal zárul, hogy a mozgalom "a történtek ellenére" bízik benne, hogy "mégis lehet más a politika".
Az MTI helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a rendőrök hétfőn arra hivatkozva tiltották meg az akciót, hogy az Országgyűlés még ülésezik az épületben. A mozgalom tagjai ekkor autóba ültek, elhagyták a helyszínt, és végül egy szálloda hatodik emeleti szobájából "lőttek rá lézerrel" az Országházra. A Parlamenten két percig volt látható - nagyon halványan - a mozgalom monogramja, honlapjának címe és egy "sétáló ember" ábrája.

Az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke korábban azt közölte az MTI-vel: a hivatalhoz nem érkezett ezzel kapcsolatos megkeresés, így hozzájárulást sem adhattak.

Altorjai Anita hozzátette: törvény írja elő, hogy a képviselők munkáját nem lehet megzavarni.
A BRFK sajtóügyeletese az MTI kérdésére azt mondta, a szervezőknek van területfoglalási engedélyük, de a lézeres vetítést az illetékes önkormányzat engedélyezheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását