2024. április 26. - Ervin

Beépített mikrochipekkel a tolvajok ellen

Beépített mikrochipekkel terveznek védekezni a hatóságok Arizonában a kaktusztolvajok ellen; a magas növényeket egyedi kódokkal óvnák.
2008. október 10. péntek 09:30 - Hírextra
A saguaro kaktusz a Mexikóval határos amerikai szövetségi állam jelképe, a westernfilmek elmaradhatatlan kelléke, a rajzilmkedvelők a kengyelfutó gyalogkakukk kalandjaiból jól ismerik. A világ legnagyobb oszlopkaktusza, amelyet oldalról kinövő karjai után kandeláberkaktusznak is hívnak, a Földön csak egy helyen, az Arizona és Kalifornia állam déli, valamint Mexikó északi részén elterülő Sonoran-sivatagban honos.

Az akár 15 méter magasra megnövő, 200 évig is élő növények azonban nem csak a 310 ezer négyzetkilométeres sivatagban találhatók meg. A kaktuszokat ugyanis lopják, a tolvajok jó áron, a fiatalabb, kisebb példányokat ezer dollárért adják el tájkertrendezőknek, kertészeteknek és egyedi kerti dísznövényre vágyó háztulajdonosoknak. Nem egyszer előfordult, hogy a tolvajok egyszerre 3-5 saguarót ástak ki és vittek el. Egy ízben 17 kaktuszt emeltek ki a földből, de akkor elkapták a tetteseket.

Az arizonai állami hatóságok évek óta harcolnak a kaktusztolvajok ellen, akik többnyire a 1,5-2 méteres, 30-50 éves példányokra vadásznak, mert azok elférnek egy kisteherautóban és könnyen elrejthetők. Az arizonai agrárminisztérium külön kaktuszügyi nyomozó irodát működtet.

A korszerű védekezési program előkészítési fázisban van, a kódolt chipeket a tervek szerint néhány centiméter mélyre ültetik majd be a növényekbe. A mikrochipek nem állandó jeladók, de a megfelelő közelségbe helyezett készülék hatására visszaküldik kódjukat, a kaktuszokat ez alapján lehetne azonosítani. Azt nem tudni, hogy a hatóságok mennyi idő alatt tervezik kiépíteni a chipes kaktuszvédelmet, és hány saguaro kapna titkos kódot. Annyi azonban ismeretes, hogy a 370 négyzetkilométeres Saguaro Nemzeti Parkban, amely a Sonoran-sivatag egy töredékén terül el, 1,3 millió óriáskaktusz élt a 2000. évi növényszámláláskor. A program költségvetése sem ismert, de egy mikrochip ára 4-5 dollár, a kódolvasó készülékek pedig 500-2500 dollárba kerülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását