2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Whiskey a korsóban – videóval

Utolsó feldolgozás kontra eredeti témájú cikkünk valójában nem az eredeti verziót versenyezteti egy átgondolt változattal. Ugyanis szinte lehetetlenség lenne a szerzőt megtalálni a „Whiskey in the Jar” esetében. Így a Thin Lizzy és a Metallica
2008. október 13. hétfő 14:35 - paulson
A dal története már-már tipikusnak mondható(a népdalok kategóriájában, természetesen, nem a való világban): egy férfiről szól, akit elárult a szerelme. Pedig mikor a hegyekben barangolva egy kapitánnyal találkozott, azért rabolta ki, hogy örömet okozzon a hölgynek. Az esetnek végül lövés, majd börtön lett a vége. És egy dal, amely azóta már több zenekar tolmácsolásában meghódította a zenerajongókat.

Elsőként a Thin Lizzy zenekar verzióját mutatnánk be. Már csak azért is, mert az ír csapat igazán ezzel a nótával robbant be a köztudatba, még 1972-ben. Később olyan dalokkal ajándékozták meg a világot, mint a „Dancing in the Moonlight”, vagy a sokszor sokaktól hallott „The Boys are back in Town.” A csapat egy időben sorai közt tudhatta Gary Moore-t is. Az úriember szintén feldolgozta a Whiskey in the Jart, de mi nemcsak ezért szeretjük. A Thin Lizzy 1983-ban oszlott fel, és kevesebb, mint három évvel ezután a zenekar költői vénával is megáldott énekes-basszusgitárosa, Phil Lynott elhunyt. Halála közvetlen oka tüdőgyulladás volt, közvetve az alkohol és a kábítószerek roncsoló hatása oltotta ki életét.




Mielőtt még rátérnénk a dal 1998-as, Metallica átdolgozására, álljunk meg egy szóra még a címnél. A whiskey szóban az „e” egyáltalán nem elírás, ahogy a whisky is helyes jelölés. Azonban a két dolog nem ugyanaz. Ez utóbbit a skót nedűre, a címben is találhatót az írre használjuk általában. Nem megfeledkezve arról, hogy a világnak nemcsak e két szögletében készül ez az ital. Az amerikaiaknál azonban típusonként különbözik az írásmód, a részletezéstől eltekintenénk.

Térjünk át tehát a Metallica dalára, melyhez készítettek klipet is. Minden bizonnyal sokan emlékeznek rá, egy hatalmas, és legalább ennyire vad lánybulin játszott a zenekar a videóban. A szám a „Garage Inc.” Címet viselő dupla feldolgozásalbumán szerepelt a zenekarnak. A dalokat olyan együttesektől válogatták össze, akikről úgy érezték, hogy hatással voltak a csapat zenéjére. Így nem meglepő az sem, hogy a nótánál a Thin Lizzy neve szerepel, jelezvén, hogy az eredetileg népdalnak minősülő szám a legendás ír csapat és az ő verziójuk formájában inspirálta a Metallicát. A feldolgozásért Grammy díjat kapott az együttes. Nézzétek, és hallgassátok!
 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását