2024. május 4. - Mónika, Flórián

A baktériumok harca új gyógyszerekhez vezet

Három, a természetben is előforduló baktériumölő vegyület nyújt reményt az antibiotikumok alapjaiban új osztályának kifejlesztéséhez. A hatóanyagokat bevethetik majd a mára rezisztenssé vált tuberkulózis baktériumok ellen is, rövidítve ezzel a világszerte
2008. október 17. péntek 15:16 - Hírextra
"A három hatóanyag vonzó jelölt széles spektrumú antibiotikumok kifejlesztéséhez" - mondta Richard Ebright, a New Yersey-ben lévő Rutgers Egyetem munkatársa. A három anyag a myxopyronin, a corallopyronin és a ripostatin elnevezésű vegyület.

Mindhárom vegyületet egyes baktériumok állítják elő kémiai hadviselésük során, melyet a többi baktérium ellen folytatnak a természetben. Ebright és kutatócsoportja kimutatta, hogyan blokkolják e vegyületek a bakteriális RNS polimeráz elnevezésű enzimet, amelyre szüksége van a baktériumnak ahhoz, hogy a DNS-ből kiszedje a fehérjék előállításához elengedhetetlen genetikai információt. Az enzim nélkül elpusztul a baktérium.

Az RNS polimeráznak a rák ollójához hasonló formája van, két nyúlvánnyal. Az egyik "olló" mindig áll, míg a másik mozog, miközben a DNS molekulát egy helyben tartja. Mindhárom antibiotikum úgy működik, hogy megakadályozza az olló működését. A szükséges genetikai kód nélkül viszont a megtámadott baktérium nem tud fehérjéket termelni.

"Az antibiotikumok hat évtizede bástyaként védenek bennünket a bakteriális fertőzőbetegségek ellen. Mostanában ezek a bástyák összeomlóban vannak. Sürgősen szükségünk van új baktériumellenes vegyületekre" - méltatta a kutatások jelentőségét Ebright.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását