2024. május 2. - Zsigmond

Nem védi a cukorbetegek szívét az aszpirin

A diabéteszes és a perifériális artériás elváltozással élő embereknél nem jelent védelmet a szívinfarktus és a szélütés ellen az aszpirin rendszeres, megelőző szedése - közölték brit kutatók a British Medical Journal című orvosi szaklap pénteki számában m
2008. október 17. péntek 17:31 - Hírextra
1276 férfit és nőt vizsgált Jill Belch és kutatócsoportja a skóciai Dundee Egyetemén. A tesztalanyoknak nem volt korábban szívinfarktusa, vagy szélütése, ám kockázatuk nagy volt ezekre, mivel diabéteszük, vagy perifériás artériás betegségük volt.

A kutatók a páciensek egy részének vagy aszpirint adtak, vagy placebót, míg a másik csoportnak egy antioxidánst, vagy placebót. Nyolc év elteltével a szívrohamok és a szélütések száma közel azonosnak bizonyult a csoportokban. Sem az aszpirin, sem az antioxidánsok elsődleges szív- és érrendszeri védőhatására nem talált bizonyítékot Belch csoportja a diabéteszes páciensek körében.

A szívrohamon, vagy szélütésen már átesett pácienseknél azonban hatékonyan csökkenti a kockázatot az aszpirin, ezért ebben a körben továbbra is javasolt megelőző alkalmazása - hangsúlyozzák a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását