2024. április 29. - Péter

Emléktáblát kap Sulyok Mária

Születésének századik évfordulóján emléktáblát avatnak Sulyok Mária színésznő tiszteletére: a Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész emlékét egykori lakóháza, a XIII. kerületi Hollán Ernő utca 10. szám alatti épület falán őrzi majd tábla szerdától - közö
2008. november 4. kedd 15:31 - Hírextra
Sulyok Mária, aki szerdán lenne 100 éves, Szautner Mária néven született 1908. november 5-én Királyhidán (ma Bruck an der Leitha, Ausztria). 1925 őszén Budapesten, színiakadémiai felvételijén már anyja leánykori nevén, Sulyok Máriaként szerepelt. A bizottság előtt az Anyám tyúkját adta elő magyarul és a Miatyánkot németül, s ez elegendő volt ahhoz, hogy felvegyék. 1929-ben a debreceni színházhoz szerződött, majd Miskolc, a Vígszínház, a Magyar Színház, a Pesti Színház, a Városi Színház, a Madách Színház következett, mindenütt csak egy évadot maradt.

A háború után Várkonyi Zoltán Művész Színházában, 1946-tól a Nemzeti Színházban, 1949 és 1951 között a Belvárosi Színházban lépett fel, majd 1959-ig a Néphadsereg Színházában (Vígszínház) játszott. 1961-től 1977-ig a Vígszínház tagja volt, de amikor Várkonyi a nyugdíjazását kezdeményezte, a sértett művésznő a Madách Színházhoz szerződött, amelynek haláláig tagja maradt. 1952 és 1966 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészmesterséget, színpadi beszédet tanított.

Pályakezdő korában kortárs szerzők nőalakjait formálta meg, később klasszikus és modern hősnőket, vígjátékok karakterfiguráit keltette életre. Filmen és tévéjátékokban is közkedvelt volt. A kritikusok és a közönség is szerették, a kollégák pedig tisztelték benne a mély emberséggel párosuló szakmai kérlelhetetlenséget.

Utolsó színpadi szerepét már betegen játszotta el, állapota többszöri kórházi kezelés ellenére sem javult, s végül 1987. október 20-án hunyt el Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását