2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz elutasítja a fürdők feladatainak kiszervezési tervét

A fővárosi Fidesz elfogadhatatlannak tartja a főváros önkormányzat fürdőcégénél elhatározott tevékenység-kiszervezést, s mindent elkövet a bújtatott privatizáció megakadályozására - jelentette ki Orbán Gyöngyi, a képviselőcsoport szerdai sajtótájékoztatój
2008. november 5. szerda 13:13 - Hírextra
A politikus, aki a Budapest Gyógyfürdői Zrt. felügyelőbizottságában is tevékenykedik, közölte, hogy több száz fős tevékenység-kiszervezés esetén, amely az olyan alaptevékenységet is érintené, mint a medencék üzemeltetése, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mi lesz akkor ezután a cég feladata. Utalva ara, hogy a vállalatvezetés a veszteséges működtetéssel indokolja a kiszervezést, úgy vélte, hogy ehelyett inkább rendeznie kellene a működtetési problémákat a cégvezetésnek.

Az nem járható út, hogy idén újabb ingatlaneladásokat terveznek csakúgy, mint a múlt évi egymilliárd forintos veszteség ellensúlyozására. Példaként említette az újpesti fürdő eladási szándékát, illetve az egyetlen jódos fővárosi fürdő, a pesterzsébeti fürdő sorsának a bizonytalanságát.

Kovacsics Imre, aki Tarlós István programjának a fővárosi fürdőfejlesztési javaslatát készítette, hosszasan sorolta a kiszervezés elleni érveit. A szakértő az előző szocialista polgármester felkérésére évek óta sikeresen vezeti a győri fürdőt, tavaly március óta pedig egyidejűleg nyereségessé tette az agárdi fürdőt is. Emellett baloldali felkérésre a tatabányai fürdőt üzemeltető cég ügyvezetője és a felújítás alatt lévő székesfehérvári fürdőprojekt igazgatója.

A szakember leszögezte, hogy ma Magyarországon minden fürdőt lehet nyereségesen üzemeltetni, s ehhez nincs szükség a belépődíjak drasztikus emelésére sem. Nem kell ehhez a tevékenységeket sem kiszervezni, ez egyébként nem jellemző módszer a hazai fürdők üzemeltetésénél. A szakember szerint a tulajdonos önkormányzatnak meg kellene követelnie a menedzsmenttől a világos fejlesztési koncepciót, s minden vezetőt csak addig kellene posztján hagyni, míg minimum nullszaldós a fürdő működése.

Kovacsics Imre kifejtette, hogy a főváros fürdőcégénél elhatározott tevékenység-kiszervezés olyan szakmai merénylet a budapesti fürdők ellen, amivel a későbbiekben könnyen működésképtelenné válhat a főváros fürdő részvénytársasága. Az öt évre szóló mintegy 7 milliárd forint nagyságrendű kiszervezéssel, "a működtetés idegen kézbe adásával" a főváros fürdőcége kiszolgáltatottá válik az üzemeltetőnek.

A szerződés lejártakor pedig már nem is lesz saját embere a cégnek, hogy visszavegye az üzemeltetést. A kiszervezéssel romolhat a szolgáltatások minősége, a cégnek már nem lesz ráhatása a vízminőségre és a takarítás színvonalára sem.

A szakember elmondta azt is, ha megjelenik a kiszervezésről szóló közbeszerzési pályázat, indulni fog azon annak ellenére, hogy a nyáron megjelent tervezet egyértelműen azt jelzi, hogy "valakire szabják ezt a tendert". Példaként idézte azt az alkalmassági kritériumot, miszerint az elmúlt három évben rendelkezni kell legalább háromévi műemléki vagy műemlék-jellegű épülettakarítási referenciájával.

Ebből két szerződésnek legalább négy évre kell szólnia. Mivel ez a kiírás egyértelműen sérti az esélyegyenlőséget, ezért a pályázat megjelenését követően a Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadja meg az a cég, amellyel indulni fog - szögezte le a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását