2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A lombikbébik esélyei

Kétszer-négyszer magasabb a fejlődési rendellenességek kockázata a lombikbébiknél, mint a természetes úton fogant gyermekeknél - jelentették be amerikai kutatók.A lombikbébi-eljárásnál a petesejt megtermékenyítése a szervezeten kívül, laboratóriumi körülm
2008. november 18. kedd 19:48 - Hírextra
Az Egyesült Államokban évente 50 ezer ilyen baba lát évente napvilágot. Eddig úgy vélték, hogy a lombikbébi-eljárásnak az ikerterhesség az egyetlen kockázata az ezzel kapcsolatos gondokkal egyetemben. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention kutatói azonban kiderítették, hogy vannak egyéb problémák is.

A központ kutatói Jennita Reefhuisszal az élen 281 olyan csecsemőt vizsgáltak, akik a lombikbébi-program keretében, vagy egy ritkább eljárással, az ICSI-módszerrel fogantak, amikor egyetlen ondósejtet juttatnak a petesejt citoplazmájába. Kontrollként 14 095, természetes úton fogant csecsemő "szolgált". A kutatók nem foglalkoztak olyan babákkal, akiknek az anyja peteérést serkentő gyógyszereket szedett, vagy akik mesterséges megtermékenyítéssel estek teherbe. Az összes vizsgált lombikbébi egyke volt.

Mint kiderült, a lombikbébiknél kétszer-háromszor magasabb a veleszületett szívhibák előfordulása, beleértve a sövényhiányt. Esetükben a duplája a nyúlajak kockázata és négyszer magasabb a gyomor és bélrendszer fejlődési rendellenességeinek valószínűsége.

A kutatók, akik vizsgálatukról a Human Reproduction című szaklapban számoltak be, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy még a fokozott kockázat ellenére is ritka a veleszületett rendellenesség ezeknél a babáknál, s nem világos a fejlődési anomáliák oka sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását