2024. május 6. - Ivett, Frida

Gondok a támogatás körül

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások pénzügyi elszámolásainak kiadására kötelezte a Tisza-parti város önkormányzatát jogerős ítéletében kedden a Csongrád Megyei Bíróság.
2008. december 2. kedd 13:40 - Hírextra
Szerdahelyi Zoltán felperes - aki néhány esztendővel korábban maga szervezte a fesztivált - azért kezdeményezte az eljárást, hogy mint közérdekű adatot megismerhesse a kulturális rendezvény megszervezéshez 2005 és 2007 között nyújtott önkormányzati támogatások részleteit.

Bodnár Beáta ügyvéd, aki a Társaság a Szabadságjogokért megbízásából képviseli az adatkérőt, perbeszédében kifejtette: az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek azok a pénzügyi elszámolások, amelyeket az államháztartás valamely alrendszerével szerződéses kapcsolatba lépő cég készít az adott szerződés teljesítésével kapcsolatban.

Az önkormányzat jogi képviselőjének álláspontja szerint a város nem közvetlenül fizetett ki közpénzeket a rendezvény megszervezése során, hanem a támogatott közbeiktatásával, ezért az, hogy a fesztiválszervező pontosan mire fordította ezt az összeget, üzleti titoknak minősül.

A bíróság jogerős ítéletében elrendelte a tételes pénzügyi elszámolások átadását, oly módon, hogy azokból kiderüljön: közpénzből milyen jogcímen és mekkora összegű kifizetések történtek.

Komáromi Zoltán tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során elmondta: kezdetben az alperes önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem léteznek a kért bizonylatok és pénzügyi beszámolók, ez az állítás azonban a tárgyaláson megdőlt. A kiadni rendelt dokumentumok elkészítését úgy rendelte el a bíróság, hogy azokból ne derüljön ki pontosan, személy szerint kik kapták a kifizetéseket, így el lehetett érni, hogy ne sérüljenek az alperes üzleti érdekei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását