2024. május 2. - Zsigmond

gyorsabb ügyintézés, kisebb bürokrácia

Az Országgyűlés lefolytatta és lezárta a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, az ügyintézés gyorsítására, egyszerűsítésére irányuló törvényjavaslat részletes vitáját kedden délután.
2008. december 3. szerda 06:38 - Hírextra
Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) Kóka Jánossal (SZDSZ) közösen benyújtott módosító javaslatai közül kiemelte azt, amelynek alapján tanúsító szervezet működhet közre a tényállás megállapításában. Mint mondta, olyan európai megoldást szeretnének meghonosítani, amelyben alternatív minőségtanúsítási szervezetek, cégek kiépítésére nyílik lehetőség. Hozzátette: szigorú törvényi feltételek mellett jöhetnek majd létre ehhez a cégek. Felgyorsíthatják ezzel az eljárásokat, "forradalmasítja az eljárási rendet".

Szép Béla (MSZP) elmondta: egyik javaslatuk a 2014-ben hatályba léptetendő 15 napos ügyintézési határidőt törölné. Véleményük szerint ugyanis a következő hat év alatt az eljárások jellemzői és a közigazgatási szervezetek oly mértékben változhatnak, amelyek eredményeképp ennél sokkal rövidebb ügyintézési idő is lehetségessé válik.

Herényi Károly (MDF) közölte: módosító javaslatának célja az ügyintézési határidők számításának egységesítése. A határidők munkanapok szerinti számítása szerintük nem jó, mert ez nem egyezik más eljárásokkal: a polgári eljárás, a szabálysértési eljárás, valamint a büntetőeljárás határidő számítási eljárása egészen más, ott a naptári napokat veszik figyelembe, a közigazgatási eljárásban pedig a munkanapok száma számítana.

Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta: nem ügyfélbarát az MDF javaslata, amelyet nem támogat a kormány. Közölte, hogy az ünnepnapok, a hosszú hétvégék miatt nem lenne tartható a naptári napok szerint számított ügyintézési határidő.

Hankó Faragó Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a hatóságok határidő-mulasztásának semmilyen jogkövetkezménye nincs. A javaslat szerint, amennyiben a hatóság túllépi a határidőt, úgy kell eljárni, mintha pozitívan bírálta volna el a kérelmet.

Pettkó András (MDF) kiemelte: úgy tűnik, több módosító javaslatát is támogatja a kormány, de azt nem, amely szerint már 2009. október 1. előtt hatályba lépne a törvényt.Pettkó András szerint azoknak az embereknek, akik az ügyeiket kívánják intézni, olyan egyszerű rendszerre van szükségük, amelyből világosan kitűnik, hogy hány napon belül kapnak választ a hivataltól. Az ügyet beadó szempontjából csak az számít, hogy azt hány nap alatt intézik el.

Herényi Károly kiemelte: előfordul, hogy az ünnepek miatt felcserélnek munkanapokat és pihenőnapokat, ilyenkor sokan szabadságra mennek, kihasználják a hosszú hétvégét. Hangsúlyozta: az emberek megszokták, hogy a szabálysértési-, a polgári- és a büntető eljárásban is a naptári napokat veszik alapul. Hozzátette: a most módosítandó törvényt kellene igazítani e tekintetben a többihez.

Avarkeszi Dezső szerint nem megvalósítható, amit Herényi Károly javasol, hogy az öt munkanapos határidő öt naptári napra változzon. Kiemelte: vannak esetek, amikor ez végrehajthatatlan, például decemberben öt napon keresztül nem fognak dolgozni a hivatalok.Az elnöklő Világosi Gábor lezárta a részletes vitát.

Avarkeszi Dezső államtitkár a vitában elhangzottakkal kapcsolatban közölte: örömmel vették, hogy nagy támogatást kapott a törvényjavaslat elektronizációs törekvése és az egyablakos ügyintézésre vonatkozó szabályozás.

Véleménye szerint az ügyfeleknek és a hatóságoknak is komoly segítséget jelent a módosítás.
Kiemelte, hogy a törvényjavaslat egyik lényeges eleme a pontos és mindenki számára elérhető tájékoztatás előírása. Az átlátható, kiszámítható működést segíti elő a hatóságok illeték-visszafizetési kötelezettsége is.

Arról is szólt, hogy komoly felkészülést jelent, hogy a törvény által megvalósítandó célok teljesüljenek, ehhez a hatósági ügyintézők képzésére is szükség lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását