2024. május 2. - Zsigmond

Sajnálatos a szlovák reakció

Az MSZP sajnálatosnak tartja, hogy Robert Fico szlovák kormányfő szerdán elutasította Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök hatpontos javaslatcsomagját - mondta Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapest
2008. december 4. csütörtök 12:46 - Hírextra
Ebben a helyzetben a magyar fél a szlovák állásponttól függetlenül egyoldalúan is végrehajtja vállalásait - közölte sajtótájékoztatóján Kozma József szocialista képviselő, hangsúlyozva, hogy hivatalos válasz még nem érkezett. Hozzátette: az, hogy Szlovákia a jelek szerint nem érti meg a magyar álláspontot, nem tántoríthatja el Magyarországot ezektől az elvektől.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán utasította el magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját, amelyet a novemberi révkomáromi találkozón fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc kisebbségi kérdésekben. A november 15-i találkozón a magyar miniszterelnök kezdeményezte, hogy a kisebbségek kezeléséről, jogairól szülessen kódex, és a felmerülő jogsértéseket közös vizsgálattal tisztázzák. Kérte a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását és függessze fel, majd vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát tiltó rendelkezést.

Kozma József vitatta, hogy követelésekről lenne szó, szerinte Gyurcsány Ferenc javaslatokat tett. Úgy vélte, követeléseknek beállítani ezeket a javaslatokat azt mutatja, hogy a szlovák fél kiutat keres és el akarja utasítani a megfogalmazottakat. A kormánypárti politikus szerint nehéz megérteni, miért tekinti elfogadhatatlannak a szlovák fél, hogy kiemelt támogatásban részesüljenek a kisebbségi kulturális, oktatási intézmények.

Azt sem könnyű megérteni, miért utasítja el a szlovák fél, hogy a kisebbségi oktatásban a másik országban használt tankönyveket legalább oktatási segédanyagként használják - sorolta kérdéseit a képviselő.

Értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban is, miért nem elfogadható legalább tárgyalási alapként, hogy a szélsőséges megnyilvánulások kiszorítása érdekében a két ország közösen dolgozzon ki egy szabálygyűjteményt.

Arra a kérdésre, hogy kezdeményeznek-e további tárgyalásokat Szlovákiával, az MSZP-s politikus világosnak nevezte, hogy a szlovák fél most nem "a konkrét lépések politikáját" folytatja, ezért Magyarországnak bizonyítania kell elkötelezettségét ezen politika mellett. Hozzátette: nem lenne jó, ha a magyar politika "a megértést nem tanúsító deklarációk csapdájába esne".

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt mondta, hivatalos szlovák állásfoglalást a magyar kormány továbbra sem nem kapott. Hozzátette: a magyar fél nem érti és sajnálja a választ, de a szlovák állásponttól függetlenül végrehajtja saját vállalásait, mert ez mindkét ország közös együttélését szolgálja.

A magyar kormányfő szlovák partnerének javaslatokat és nem követeléseket fogalmazott meg - erősítette meg Kozma József szavait a szóvivő, aki szerint nehéz megérteni, a szlovák fél miért tekinti elfogadhatatlan elemnek az olyan javaslatokat, mint például a kisebbségi kultúra és oktatás intézményeinek kiemelt támogatási és fejlesztési lehetőségeinek biztosítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását