2024. április 29. - Péter

A gázkrízis csak erősíti a Nabucco projektet

Az orosz-ukrán vita miatt kialakult gázkrízis is lökést adhat a Nabucco-projekt megvalósításának - mondta Bayer Mihály Nabucco-nagykövet pénteken az MTI-nek.
2009. január 16. péntek 16:00 - Hírextra
A mostani gázkrízis kiemeli a biztonságos energiaellátás jelentőségét, nemcsak az útvonal-, hanem a beszerzési források diverzifikációja is különös hangsúlyt kap - mutatott rá Bayer Mihály. Hozzátette: "Nekünk a Nabucco ezt a célt kifejezetten jól szolgálná".

Az elmúlt fél év politikai fejleményei az érintett térségben - így a grúziai események is - egyértelműen növelték a Nabucco jelentőségét - emelte ki a nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy a mostani gázkrízis inkább a Nabucco, vagy inkább a Déli Áramlat megépítésének kedvez, Bayer Mihály azt mondta: a Nabucco lépéselőnyben van, a projekt újabb esélyt kapott. Nem kétséges, hogy Magyarország számára a Nabucco élvez elsőbbséget, mert ez felel meg az energiabiztonsági elvárásoknak - tette hozzá.

A nagykövet szerint a gázkrízis hatással lesz a január 27-i budapesti Nabucco-csúcsra is. "Aligha lehet megkerülni, hogy ezekről a kérdésekről, az ebből származó következményekről politikusok ne beszéljenek" - vélte Bayer Mihály.

A találkozó célja egyebek mellett az, hogy erősítsék az elkötelezettséget a Nabucco-projekt iránt.
"Három alapvető célja van a csúcsértekezletnek. Az egyik, hogy demonstráljuk a résztvevőkön keresztül, hogy mi nagyon komolyan támogatjuk és nagyon akarjuk ezt a projektet. A másik ilyen cél, hogy az elkötelezettséget erősítsük a projekt iránt. A harmadik célunk pedig az, hogy ezen a csúcsértekezleten lehetőséget teremtsünk a projektben érintettek számára egy érdemi párbeszédre erről a vezetékről" - mutatott rá a diplomata.

A tárgyaláson jelen lesznek a projektben részt vevő államok mellett azok az országok is, amelyek a gázt adhatják: így Irak, Türkmenisztán és Azerbajdzsán is. Az országok egy részét a kormányfők képviselik majd, mások szakminisztereket delegálnak, Azerbajdzsánból pedig maga az elnök utazik Budapestre - mondta a nagykövet.

Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené az orosz gázmonopóliumtól való függőséget.A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3300 km hosszú lesz és 2013-ra készülhet el. A beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását