2024. május 6. - Ivett, Frida

Szmogriadó megszegése miatt százezres bírság

Budapesten a jövőben 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak azok az autósok, akik megszegik szmogriadó-rendeletet. A Fővárosi Közgyűlés erről csütörtökön döntött.
2009. január 30. péntek 06:33 - Hírextra
A januári szmogriadó tapasztalatai alapján az ellenzék sem vitatta a változtatások szükségességét. Kifogásolták azonban az anyag helyszíni előterjesztését, hiányolták a szükséges egyeztetéseket, szakvéleményeket. Úgy vélték, hogy rövidesen újabb módosításra lesz szükség.

A főváros új szmogriadó-rendelete egyebek közt rögzíti, hogy a jövőben a szmogriadó életbe lépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni a riadó elrendelését. A szmogriadó reggel hattól este tíz óráig lesz érvényben. A korábbi kategorikus tiltással ellentétben az új szabályozás szerint a főpolgármester nem elrendeli, hanem szükség esetén elrendelheti a járműkorlátozásokat. A rendelet pontosítja a kivételek körét, s rögzíti, hogy szmogriadó esetén a taxik is közlekedhetnek. Változás az is, hogy 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak a szabályszegő autósok.

Egyhangú szavazással dohányzási tilalmat rendelt el a közgyűlés az önkormányzat tulajdonában lévő játszótereken és sporttelepeken. A mintegy 80 játszótéren és sporttelepen tábla jelzi majd a fővárosi tiltást, a büntetés lehetőségét. Danielisz Béla (MSZP) szorgalmazta: a tiltó szabály ellenőrzése érdekében biztosítsanak több pénzt a fővárosi közterület-felügyeletnek, hogy növelhesse létszámát.

Pesti Imre (Fidesz) módosítását elfogadva a közgyűlés többségi szavazással megtiltotta a fővárosi önkormányzat hivatali épületeiben a dohányzást. Az SZDSZ és az MSZP egy része nem szavazta meg ezt a tiltást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását