2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A mai fiatalok megérik

A mai 50 év alattiak már biztosan megérik, hogy orvosuk saját géntérképük alapján határozza meg személyre szabottan a számukra legideálisabb gyógymódot - mondta az InfoRádióban Debreceni Egyetem genetikus professzora.
2009. február 7. szombat 19:17 - Hírextra
Nagyjából egy évtized múlva már nem tűnik futurisztikus elképzelésnek, ha valaki egy olyan chipkártyával sétál be az orvosához, amelyen saját géntérképe szerepel. Ez lehetővé teszi majd, hogy mindenki olyan gyógymódot, vagy egy adott orvosság olyan dóziság kapjon, amely a szervezete szempontjából optimális.

A humán genomot, azaz az emberi géntérképet már majd' egy évtizede ismeri az emberiség, azonban az ennek felhasználásával történő, a személyre szóló orvoslás még csak most veszi kezdetét - mondta az InfoRádióban Nagy László akadémikus, a Debreceni Egyetem genetikus professzora.

Napjaink kutatóinak célja, hogy egy egyszerű eljárást dolgozzanak ki az egyes emberek géntérképének megrajzolására, amely az akadémikus szavai szerint egy évtizeden belül legfeljebb 1000 dolláros költséget jelent egy ember számára. Azaz aki napjainkban nem több 50 évesnél, az minden bizonnyal élvezheti majd a tudomány ezen áldásos felfedezését.

Nagy László ugyanakkor rámutatott arra is: az egyéni géntérkép önmagában még nem biztosítja a személyre szabott orvoslást, az információkat ugyanis össze kell vetni klinikai adatokkal, amelyek például azt mutatják meg: hogyan reagál valaki az egyes gyógyszeres kezelésekre.

Rámutatott azonban arra, hogy a genetikai tulajdonságokat a világ egyes részein és egyes betegségek esetében már most alkalmazzák, például a véralvadásgátló kezelések során határozzák meg ezen adatok alapján a gyógyszerdózist.

Nagy László akadémikus hozzátette: a Richter Gyógyszergyárral együttműködésben most indul a pszichiátriai betegségek, főleg a skizofrénia leküzdésére irányuló új gyógyszerek fejlesztése.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását