2024. május 4. - Mónika, Flórián

Dávid Ibolya le fog mondani?

Bokros Lajost szeretné az MDF elnöke listavezetőnek az Európa Parlamenti választásokon. A hírre, mint csúzlival ijesztett galambok, úgy rebbentek szét az MDF vezető és másodvonalas politikusai. Szakad az MDF?
2009. február 26. csütörtök 17:59 - Pénzes Dávid
Mikor Katona Kálmán a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője, és egyik meghatározó politikusa megtudta, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke Bokros Lajost kívánja a közelgő EP-választásokon a párt listavezetőkének, egyszerűen megbomlottnak nevezte az elnökasszonyt. Majd hozzátette, azt hitte álmodik. (Igaz, szerda este az ATV-ben már kissé finomított ezen a kijelentésén.)

Bizony sokan álomból riadva rémálomra ébredtek az MDF-ben, mikor meghallották az elnökség döntését: Bokros, az egykori szocialista kormány minisztere, mint azt MDF EP képviselője? Az a Bokros, akinek ismert csomagját éppen az MDF kritizálta a legjobban? Igaz, erre Dávidék azt mondják, akkor még Bokros és az ország is más volt. Ironikusan hozzátehetjük: az MDF is, méghozzá teljesen.

Megosztott

Olajos Péter nyilatkozata
„Mint a Magyar Demokrata Fórum alelnöke, ezúton szeretném felhívni az MDF tagság és a jobb-közép szavazótábor figyelmét, hogy az MDF életét beárnyékoló visszásságok és belső hatalmi harcok elérték azt a stádiumot, amely immár visszafordíthatatlan folyamatok kiinduló pontjává válhat.” (részlet)
Fricz Tamás, politológus a XXI. Század Intézet tudományos igazgatójától azt kérdeztük, elképzelhető-e ezzel a lépéssel az MDF szakadása? A politológus erre reagálva emlékeztetett két vezető MDF-es politikus, Olajos Péter alelnök, a párt jelenlegi EP-képviselője és Katona Kálmán nyilatkozataira, akik egyértelműen rossz érzésüket nyilvánították ki a döntés módja és tartalma miatt is. Úgy véli, ez „kellően meg fogja most osztani a pártot”.

Tény, hogy a döntést fű alatt hozta meg az elnökség, hiszen nem konzultáltak előtte senkivel – többek közt Bokros Lajossal sem. Mi több Olajos Péter, akinek nagy esélye volt az EP-lista élére kerülni, „véletlenül” éppen külföldön tartózkodott. A gyorsan lezavart elnökségi ülésen egyébként Hock Zoltán elnökhelyettes sem volt jelen, Pettkó András pedig ellene voksolt.

Almássy Kornél az MDF volt képviselője szerint-e döntés egyértelműsítette, hogy az MDF az MSZP-vel készül választási szövetségre. Ezzel kapcsolatban Fricz Tamás a HírExtrának elmondta, ezt a gondolatot erősítik az együttszavazások a szocialistákkal a Parlamentben, a Fővárosi Közgyűlésben, vagy a különféle kuratóriumokban (pl. a televízió kuratóriumában – a szerk.).

Vesszőfutás

Tovább folytatódik az MDF vesszőfutása – véli Fricz Tamás. A fő gond abban van, hogy a párt teljesen elveszíti már az arculatát, és olyan messze távolodik az antalli örökségtől, hogy maga Antall József se ismerne rá – mondja az elemző. Fricz szerint ez a lépés egyértelművé teszi, hogy az MDF-nek csupán egyetlen célja van: a Parlamentben maradni és ehhez bármilyen eszközt felhasználni. „Olyanok, mint egy PR párt” – teszi hozzá.

Lehangoló, ahogyan az MDF küszködik az életben maradásért – elmélkedik a szakértő. Emlékeztetett arra, hogy már 2006-ban is a Tisztelet Társaságának szocialista szavazóbázisa segítette bejutni őket az Országgyűlésbe, most pedig megint a konzervatív értékektől távol lévő személyiséggel szeretnének eredményt elérni. Szomorú látni, ahogyan az MDF egymás után adja fel elveit, illetve váltogatja azokat – mondja Fricz.

Megbomlott


Katona Kálmán szavaira utalva Fricz úgy fogalmazott, valóban megbomlott valami a pártban, ez pedig a józan realitás érzék. Ezt azzal magyarázza, hogy téves elképzelés az, hogy Bokros Lajossal népszerűségre lehet szert tenni. Mint mondja, az emberek számára Bokros Lajos neve a fenyegető megsarcolással, a kemény megszorításokkal áll összefüggésben.

Döbbenetes az is – folytatja – hogy miként egyeztethető össze egy magát eddig konzervatívnak mondott párt számára az egyértelműen neoliberális nézeteket valló Bokros Lajos világa?

Szavazatlopás

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a liberális Bokros Lajos megjelentetése MDF-es színekben az SZDSZ-től vonhat el szavazatokat, így a liberális párt járhat a legrosszabbul. Ezt a felvetést Fricz Tamás is osztja, úgy látja valóban célja lehet az MDF-nek az SZDSZ-es szavazókból elcsábítani néhányat, ám ez „szomorúan nevetséges”. Ezek a politikának, olyan őszintétlen és manipulatív eszközei, ami miatt az emberek megutálják a politikát – véli a politológus.

Bokros Lajos jelölése még messze nem végleges. Nemcsak mert maga az érintett nem nyilatkozott az ügyben, hanem mert ahhoz, hogy az MDF listáját vezethesse, az országos választmánynak kell döntenie. De mi van akkor, ha ott megbukik az ötlet? Fricz Tamás úgy látja, egy normális pártban ilyenkor az elnöknek le kell mondania tisztségéről, hiszen ebben az esetben hiteltelenné válik. Az egész történet Fricz szerint elhozhatja az MDF végleges erjedését.

Kockázat


Az bizonyos, hogy az MDF (azaz a párt vezetésének egy része) óriási kockázatot vállalt Bokros Lajos nevének bedobásával. A saját választmányukra Fricz Tamás már utalt, ám mi van, ha Bokros nem vállalja el a jelöltséget? Az Dávid Ibolyának óriási égés lenne. Erre Fricz megjegyezte, nem szeret jósolni, de kilencven százalékos esélyt lát arra, hogy Bokros visszautasítja az ajánlatot.

Az MDF céljai a politológus szerint világosak. Bent maradni a Parlamentben. Az elemző gondolataihoz hozzátehetjük, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy ha az MDF valóban olyan hatalmas szakértőnek gondolja Bokrost, akkor miért küldené ki Brüsszelbe, miért nem tartaná itthon, hogy segítsen a válság megoldásában?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bocs
2009. február 28. 17:39
Katonának igaza van. Már akkor bekattant mikor a fiával zsarolták. Mókus kerék nincs kiszállás. Gyurcsány apró trükkei bejönnek.
gubaba
2009. február 28. 13:54
dehogy fog, meg aztán eszébe jut, milyen jó sora volt annak idején miniszterként Ovi alatt. Oszt marad, mint a többi. Akiknek mennie kéne, de csak gyűlnek, gyűlnek. lerakódnak. "mint a guánó, keményen, vastagon."
PAPO
2009. február 26. 19:51
ügylatszik annyira kapzsi hogy bekattant.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását