2024. május 4. - Mónika, Flórián

Haldoklik álmaink munkája

A válság a rajzfilmipart sem kíméli, a japán animátorok félnek, hogy idővel nem lesz miből előteremteni a legújabb animékre a pénzt.
2009. március 7. szombat 17:59 - Kővári Adrienn

Az olyan húzó címek, mint az Evangelion, vagy a Pokemon szinte bárhol eladhatók, ezeknek köszönhetően az export nagymértékben megnőtt. Viszont az interneten terjedő rajfilmek eredeti japán nyelven futnak, s erre már profi angol fordítók szakosodtak, hogy érthetővé tegyék mindenki számára ezt a különleges nyelvet – feliratozott változatban. A rajongók örülnek, de a stúdiók már kevésbé, mert emiatt kevésbé fogynak a DVD-k, hiszen mindenkihez könnyen eljuthatnak már az animék, nincs szükség a DVD-n található angol szinkronra vagy feliratra.



Magyarországon is léteznek már profi fordító csapatok, akik angol, vagy német feliratokból táplálkozva fordítják magyar nyelvre a filmeket.

Ezekkel hátbatámadták a Japán piacot, hiszen nem csak a DVD-k nem fogynak, de a képregények sem. Ugyanis azoknak is terjednek a beszkennelt változataik a neten, akár magyar nyelven is.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Ez ellen már többen is felléptek, legutóbb a TV Tokyo egyik menedzsere, Yukio Kawasaki. Egy üzenetet tett közzé, melyben elmondta, hogy az animáció nem ingyenes: rengeteg ember dolgozik keményen az egyes rajzfilmeken, ami értelem szerűen rengeteg pénzbe kerül. Nem lesznek képesek továbbra is minőségi termékeket létrehozni, ha nem kapják meg az anyagi támogatást a rajongóktól.

Az egyik megoldásnak azt tartja, hogy a DVD- és képregény-eladásokra kell építkezniük olyan oldalak segítségével, mint az Amazon, ahol könnyen növelhetik az eladásokat. Ebben már látják is a lehetőséget. Ugyanis január 8.-a óta több mint tízezren regisztráltak, és remélik, hogy az év végére sikerül elérniük az ötvenezret is.

A Toei Animációs Stúdió speciális effektekkel foglalkozó munkatársa, Kawachi szerint az sem tesz jót a japán animáció iparának, hogy Kína és a Fülöp-szigetek is egyre több animációt készít. Ehhez adjuk még hozzá a gazdasági válságot, ami végképp azt eredményezi, hogy a feltörekvő generáció egyszerűen nem tud munkát találni. Úgy tűnik a rajzfilmipart is elérte a válság.



Hayao Miyazaki mindent visz

Miyazaki munkássága
Nagy neve van a szakmában, még azok is ismernik műveit, akik amúgy nem járatosak az animék terén. Ő készítette többek között a 2003-ban Oscar-díjat kapott Chihiro szellemországban című remekművet, vagy a Vándorló palotát.
A kézzel készült animációk még mindig nagyobb sikert aratnak, mint azok, amiket teljesen CGI (Computer-Generated Imagery - számítógéppel létrehozott mozgókép) technológiával készítenek. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy tavaly a Hayao Miyazaki által készült Ponyo, a kis emberfejű hal 15 milliárd jent hozott a Studio Giblinek.

Az ő neve már garantálja a sikert, ettől eltekintve minden egyes rajzfilmje mestermű, tehát nemcsak a nevének köszönheti az elismeréseket. Mások alkotásait már nehezebb eladni világszerte, s ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül egy ilyen egész estés animét elkészíteni, akkor érthetjük, nem hiába esik össze a rajfilmpiac.

Mi a helyzet nálunk?

A magyar rajfilmpiac háza táján is szeretett volna a HírExtra szétnézni, de senkit sem tudtunk utolérni, nem vették fel a telefonokat, pontosabban ki sem csöngtek. Egy esetben pedig csak a hangposta várt minket. Értesüléseink szerint vannak tehetséges alkotóink, de nem kapják meg a kellő anyagi juttatást ahhoz, hogy a megfelelő körülmények között alkothassanak. Sajnos nem meglepő, hogy nincs pénz a magyar rajzfilmekre.

Összeségében rajzfilm-válság van. Azért az anime imádóknak még nem kell félniük, egy ideig még biztos, hogy el leszünk látva újabnál-újabb rajzfilmekkel. Ha viszont lehetőségünk van rá, vásároljunk eredeti relikviákat, hogy ezzel is segítsük az alkotókat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását