2024. május 2. - Zsigmond

Hogyan legyünk megasztárok 2009-ben?

Japán fejlesztők létrehoztak egy olyan programot, amibe nekünk csak a dallamot és a szöveget kell bevinnünk, majd a virtuális énekes előadja azt.
2009. március 3. kedd 13:43 - Kővári Adrienn
A japán technológia megállíthatatlanul tör előre, legújabb őrületük egy hangszintetizáló énekprogram, amit még 2003-ban készített a Yamaha vállalat. A program a Vocaloid névre hallgat, az évek alatt rengeteg változáson ment keresztül. Különböző szinkronszínészekkel, és japán könnyűzenei előadókkal hangokat, és szövegrészleteket vetettek fel a készítők azért, hogy az adatbázis minél színesebb legyen, és mindenki megtalálhassa a neki tetsző hangot.

Célja a Vocaloidnak az volt elsősorban, hogy azoknak az embereknek megkönnyítse a helyzetüket, akik affinitást éreznek magukban, hogy zenét szerezzenek. Ez a program nagyban megkönnyíti a dolgukat, így könnyen akár virtuális megasztár is válhat belőlük.



Lényegében abból áll, hogy aki vállalkozó szellemet érez magában, tud zenét szerezni, dalszöveget írni, de mondjuk nem megy neki az éneklés, akkor ezzel a programmal ezt a kis hibát is kiküszöbölheti. Ugyanis az előre felvett hangokon képes megszólaltatni a saját dalait.

Így stúdiómunka, további tagok, és énektudás hiányában is sikeresek lehetünk, hiszen a program mindent megold helyettünk. Klipet is lehet készíteni a virtuális énekesnővel, hogy még eladhatóbbá formáljuk zenei szerzeményünket.

A jövőből jött lányok

A Vocaloid program hangjait szándékosan úgy készítették, hogy egy a jövőből megszólaló énekes ikon hangját hallhassák a zene kedvelői. Több karaktert is készítettek már a program fejlesztői, vannak fiúk és lányok is egyaránt.

Így mindenki könnyen megtalálhatja a neki tetsző virtuális sztárt. Ez azért is lényeges, mert mindegyiknek más a hangja, és mivel klipet is lehet velük készíteni, így a külsejük is lényeges. Mindegyik japán virtuális bálvány - ahogy az várható volt - anime stílusban készült, a karakterdizájnt az első két szereplőnél a híres illusztrátor, Kei készítette.

A program annyira sikeres, hogy azokra is gondoltak a készítők, akik nem beszélik a japán nyelvet. Ezért 2007-től már vannak olyan karakterek, akik csak angol nyelven énekelnek, sőt az egész kiegészítő angol nyelvű.

Kezdeti fejlesztések

Eredetileg a Vocaloid nevű programot két virtuális ember szólaltatta meg, Lola (angol, német lány) és Leon (angol fiú), de őket követték még hárman. Ezek a kezdeti fejlesztések 2004 és 2006 közé tehetők.

Utánuk 2007-ben a Vocaloid2 nevű program következett, aminek már elsősorban egy virtuális japán tinilány, Hatsune Miku kölcsönözte géphangját a számítógépre felvitt szövegekhez és dallamokhoz. Ennél a szériánál vezették be, hogy japán énekesekkel is vetettek fel dalokat, és szövegrészleteket.

Hatsume Miku karrierje itt még nem állt meg. Azóta szerepelt már anime sorozatban, és még képregény is készült róla. 2007-ben kiadtak egy albumot, Re:package címmel, ami egy olyan válogatáslemez volt, amin csak Hatsume Miku által megszólaltatott dalok szerepeltek. Az album húszezer példányban fogyott az első héten, a híres Oricon chartson pedig egyenesen az ötödik helyen nyitott.

Hatsune Miku után még több fejlesztésen esett át a Vocalod2, így még több karaktert hoztak létre a készítők. 2009. január 30-án dobták piacra a legújabb kiegészítőt. Megurine Luka névre hallgat az a húsz éves virtuális lány, aki tud japánul, és angolul is énekelni.

Hogyan legyünk híresek egy szempillantás alatt?

Ez a program még önmagában nem sokat érne, ha nem adnánk hozzá az internet adta lehetőségeket. Japánban még inkább széles körnek örvend a világháló használata, ebből kiindulva nem kellett kétszer mondani, hogy a házilag készített zenéket, és a hozzájuk készült videókat, a kreatív zeneszerzők az internetre is töltsék fel.

Nem csak rajongóik akadnak, hanem volt már rá példa, hogy lemezkiadók is felfigyeltek az amatőr sztárjelöltekre. Van már olyan zenész, akinek saját albuma jelent meg.

Hogy egy példával is éljünk, az Absorb nevű zenekarnak már sikerült. Olyan közkedvelt lett az egyik daluk, amit a Vocaloid által készítettek, s az egyik videós portálra is feltöltötték, hogy Japánban több mint nyolcvan iskola ezt választotta az évzáró ünnepségéhez. Egy lassú, szomorkás dalról beszélünk, amit a zenekar már többször előadott élőben is.

Szintén sikerült befutni a Livetune nevezetű zenekarnak is, akik még szeptemberben egy teljes albumot is megjelentettek. Annyira sikeres lett, hogy az Oriconon egészen az ötödik helyig jutottak. Most márciusban még két albumot fognak kiadni, és érdekes, mert a dalokat továbbra is a Vocaloid2 virtuális hangjai fogják megszólaltatni. Azért semmit sem bíznak a véletlenre, 15 olyan dalt válogattak össze az albumokra, amiknek az interneten már erős rajongóbázisuk van.

Ezek alapján Japánban bárkiből lehet megasztár, hiszen nem sokat, szinte semmit sem kell letenniük az asztalra. Elég egy érthető dalszöveg, egy kellemes dallam, és máris kész a siker. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a japán emberek szeretik az ilyen apróbb, helybéli sztárokat, akiket igazából annak sem lehetne nevezni.

Hogy ez kis hazánkban mennyire lenne sikeres? Ha képesek lennének a virtuális karakterek magyarul is énekelni, akkor biztosan nagyon, hiszen mi is bővelkedünk vállalkozó szellemű emberekben. Addig is, próbálkozni érdemes az angol nyelvű, esetleg a kelet-orientáltabbaknak a japán nyelvű verziókkal, hiszen csak a gép előtt kell ülni, és mégis könnyen sztárokká válhatunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását