2024. május 5. - Györgyi

Elvérzik a tejágazat

A nem megfelelő uniós szabályozást, az országok tejkvótájának felemelését okolták elsősorban a tejágazat súlyos problémái miatt a felszólalók az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Agrárpiaci, Szabályozási és Élelmiszerbiztonsági albizottságának ülés
2009. március 18. szerda 14:52 - HírExtra
A kvóta felemelése a Tej Terméktanács termelői és feldolgozói oldala szerint is jelentős, mintegy 300-400 millió literes tejtöbbletet okoz Magyarországon. Istvánfalvi Miklós, a terméktanács alelnöke szerint az EU bizottságának azonnal be kell avatkoznia a tejpiaci egyensúly megteremtése érdekében, be kell fagyasztania az országok tejkvótáját. Szorgalmazta továbbá, hogy a magyar agrártárca kezdeményezzen tárgyalásokat az EU bizottságával a kérdésben.

A szakmai szervezet szeretné elérni a kvótaalapú támogatás 50 százalékos emelését, továbbá azt is, hogy Magyarországon fogyasztásélénkítő marketingkampány induljon a tejtermékek forgalmának növelésére.

Bitsánszky Márton, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője közölte: mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat helyzetének javítására, amely egyebek mellett hatósági díjak átvállalásában, az iskolatejprogram fokozott támogatásában és a marketingköltségek növelésében jelenik meg.

Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora a kereskedők felelősségére is felhívta a figyelmet, amikor emlékeztetett rá, hogy a túlzott mértékű kereskedői árrés miatt a tej feldolgozói, átadási ára és a fogyasztói ár között jelentős az eltérés. Példaként említette, hogy a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej átadási ára 140 forint literenként, ugyanakkor a kereskedő ezt a terméket 240-250 forintért adja az üzletekben a fogyasztóknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását