2024. április 29. - Péter

Egy hamar még nem lesz évközbeni biztosítóváltás

A parlament előtt lévő kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény lehetővé teszi az év közbeni biztosító váltást, de ettől a járművek többsége csak 6-8 év múlva kerül át az év végi váltásból az évközibe.
2009. március 26. csütörtök 23:30 - HírExtra
Amennyiben a parlament mostani formájában fogadja el a törvényjavaslatot, akkor a jövő év elejétől az autó vásárlásától számított egy évre szól az arra kötött kgfb, de díjat kihirdetniük továbbra is október végéig kell a biztosítóknak.

A törvényjavaslat szerint az év végi biztosítási fordulótól azok térnek el először, akik új, illetve használt autót vásárolnak.

A biztositas.hu internetes alkusz a cseh példára hivatkozik: ott az ezredfordulón tértek át az évközi váltásra, és még a múlt évben is a járműtulajdonosok 40 százaléka az év végén váltott biztosítót. A lassú változásra hívja fel a figyelmet a FBAMSZ is.

A törvényjavaslat a jelenlegi kötvény nyilvántartás mellé létrehozza a kártörténeti nyilvántartást is. A FBAMSZ az új nyilvántartást azért üdvözli, mivel a bonus-malus igazolás beszerzését leveszi az ügyfél válláról.

A biztositas.hu viszont úgy véli, hogy a két nyilvántartás felesleges "luxus", elegendő lenne a kötvény nyilvántartást kiegészíteni a kártörténeti adatokkal. Ez a megoldás olcsóbb lenne a biztosítóknak.

A törvényjavaslat szerint a biztosítóknak a kgfb évfordulója előtt 50 nappal kell értesíteniük az ügyfeleket a lejáratról, valamint közölni kell velük az új díjat. A biztositas.hu közleménye arról ír, hogy az értesítésre szülessen formanyomtatvány - a törvény mellékleteként -, a jogszabály pedig tiltsa meg azt, hogy ezen a levélen kívül mást is küldhessenek ugyanabban a borítékban a biztosítók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását