2024. május 5. - Györgyi

Egynapos polgármesterség

Négy hónapja tartó kényszerpihenő után mindössze egyetlen munkanapot tölthetett el hivatalában Rákócziújfalu polgármestere, az új eljárásra kötelezett elsőfokú bíróság ugyanis csütörtökön ismét felfüggesztette tisztségéből - tájékoztatta a falu irányításával megbízott alpolgármester pénteken az MTI-t.
2009. április 17. péntek 21:53 - HírExtra
Bodor Zoltán kedden vette át azt az értesítését, miszerint a Debreceni Ítélőtábla eljárási hibára hivatkozva hatályon kívül helyezte az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság határozatát. Azt a döntést, amelyben február végével felfüggesztették tisztségéből az alig több mint egy éve, időközi választáson mandátumot szerzett - az SZDSZ jelöltjeként megválasztott, ma már független - Papp Jánost.

A polgármester azonban csak alig egy napra kapta vissza hivatalát. Csütörtökön ugyanis az ítélőtábla által új eljárásra kötelezett elsőfokú bíróság - korábbi állásfoglalását megerősítve - ismét úgy döntött: Papp Jánosnak az ellene folyó - sorozatos törvénysértésekre hivatkozva indított, polgármesteri tisztségének megszüntetését célzó - polgári peres eljárás befejezéséig szüneteltetnie kell faluvezetői tevékenységét - közölte Bodor Zoltán.

Az alpolgármester azt is elmondta: ahogy az elmúlt négy hónapban, úgy mostantól újabb egy bő hónapon át ő látja el a község irányításával kapcsolatos teendőket. Papp János ügyében ugyanis május 25-ére tűzték ki a következő tárgyalási napot, amely - a helyettes vezető tudomása szerint - akár ítélethirdetéssel is zárulhat.

"Pillanatnyilag egyetlen célom, hogy a személyes ellentéteket félretéve a testület végre határozzon a település működése szempontjából sürgető kérdésekben. Ennek érdekében rendkívüli ülést rendeltem el. Egyelőre azonban bizonytalan, összejön-e a határozatképességhez szükséges létszám. Ám amennyiben nem, feltett szándékom, hogy akár kétnaponta újra megkísérlem összehívni a képviselőket" - fogalmazott Bodor Zoltán.

Az alpolgármester az MTI kérdésére válaszolva azt is elmondta: úgy tudja, a polgármester ezúttal is megfellebbezheti a felfüggesztésre vonatkozó döntést. Ám miután annak alapvető indokait a Debreceni Ítélőtábla sem vitatta, okafogyottá vált ez a jogi lehetőség - vélekedett.

Nem így látja a helyzetet Papp János, aki már be is nyújtotta fellebbezését a Legfelsőbb Bírósághoz. "Értetlenül állok a történtek előtt. Több jogi szakemberrel is konzultáltam és mindegyikük furcsállta ezt a fordulatot" - mondta.

Hozzátette: abszurdnak tűnik számára, hogy vezetői munkája gyakorlásától eltiltják, de képviselőként továbbra is tevékenykedhet.

"Az pedig egyenesen felháborít, hogy ezek szerint polgármesterként engem a jogerős ítélet kihirdetéséig sem illet meg az ártatlanság vélelme. Miért nem kezdeményezett ellenem a megyei bíróság büntetőeljárást, ha bűnösnek tart? Ki merem jelenteni, hogy a bíró, aki tisztségemből felmentett, elfogult. Döntése pedig nem egyéb, mint a falu belügyeibe való beavatkozás" - fejtette ki álláspontját Papp János.

A polgármester azt is elárulta: komolyan fontolgatja, hogy lemond. Ám egy esetleges időközi választáson továbbra is versenybe szállna a polgármesteri székért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását